tisdag 19 juni 2018

Begära bodelning sambo

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik! Ladda hem checklistan idag.


Planera begravningen hemifrån.

Möjlighet att begära bodelning för sambor kvarstår upp till ett år efter att du och din sambo separerat och flyttat isär. När ett samboförhållande tar slut så ska PÅ BEGÄRAN av någon av parterna en bodelning ske (§ sambolagen, här). Detta betyder alltså att bodelning inte måste ske när samboförhållanden upphör utan ena parten måste begära detta. Precis som du nämner så krävs det att din brors sambo begär bodelning efter det att din bror gått bort för att den ska genomföras, (SamboL §).


Vid en bodelning ska samboegendomen delas lika mellan samborna eller dess arvingar vid bortgång, (SamboL §). En bodelning förutsätter alltså enligt § samboL att en sambo begärt bodelning. Har samboförhållandet upphört genom att en sambo har avlidit gäller rätten att begära bodelning till förmån för den efterlevande maken, enligt § samboL.


Beslutet är alltså helt upp till din pappas sambo om bodelning eller inte ska ske.

För dig som är sambo gäller sambolagen. Då är det bara den gemensamma bostaden och det bohag som ni har införskaffat för gemensamt bruk som ska delas upp. Sambor kan ansöka om att tingsrätten ska utse en bodelningsförrättare eller väcka talan om att få ta över en gemensam bostad som inte ska ingå i en bodelning.


En efterlevande sambo som är ägare till den större delen av samboegendomen kan således välja att inte begära bodelning varefter hen behåller all sin egendom. Här följer ett exempel för att visa på skillnaden mellan fördelningen när en efterlevande sambo begär bodelning jämfört med om någon begäran om bodelning inte sker. Har ni gjort bodelningen själva och ni båda överens om att göra ändringar ska ni kunna göra det utan problem, oavsett hur lång tid det har gått. Har ni tagit hjälp av en bodelningsförrättare med att göra bodelningen brukar det vara fyra veckor efter delgivningen av bodelningen som någon av er kan begära ändringar. Se avsnitt jämkning vid bodelning.


Om en sambo avlider har den efterlevande sambon rätt att vid bodelning av samboegendomen som sin andel få ut så mycket av den behållna egendomen som motsvarar två gånger prisbasbeloppet, efter avdrag för skulder. Gällande sambor är inte bodelning obligatoriskt som mellan makar vid separation utan bodelning av samboegendomen görs enbart om en sambo begär det enligt § st. Om du och din sambo så vill kan ni alltså själva besluta om hur ni vill dela upp er gemensamma egendom, men någon av er kan också begära att bodelning ska ske. Det finns emellertid skillnader mellan bodelning mellan makar och bodelning vid upphörande av ett samboförhållande. Bodelningsavtal sambo.


Den sambo som vill ha en bodelning måste därför begära det. En sambo kan dock inte vänta hur länge som helst med att begära bodelning efter att samboförhållandet har upphört. Skyldighet för sambo att medverka vid bodelning. Om en sambo begär att paret ska bodela måste den andre sambon gå med på detta, om bodelningen inte redan genomförts i praktiken.


Vad som delas vid en bodelning är de möbler och bostaden som köpts för gemensamt bruk.

Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. För att en bodelning skall komma till stån krävs en begäran om det av någon av samborna inom ett år från det att samboförhållandet upphörde. Annars förbrukas rätten att begära bodelning.


Om ingen av samborna begär bodelning , behåller var och en sin egendom. Efter att fristen för att begära bodelning löpt ut frånföll sambon sin begäran. Fråga har uppkommit om det är möjligt för en sambo att återkalla en begäran om bodelning och, i så fall, hur en återkallelse efter fristens utgång påverkar den andra sambons rätt att fullfölja bodelningen. Reglerna för bodelning ser annorlunda ut för gifta eftersom all egendom som inte gjorts till enskild egendom genom testamente, gåva eller äktenskapsförord ska ingå.


När en efterlevande sambo begär bodelning kommer denne att undanta hälften av värdet på bostad och bohag innan resterande kvarlåtenskap fördelas till barnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg