tisdag 19 juni 2018

Bouppteckning vid skilsmässa

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Ladda hem checklistan idag.

Planera begravningen hemifrån. På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Bouppteckningen ska alltså utgå från en ögonblicksbild av era tillgångar och skulder för tidpunkten när ansökan om äktenskapsskillnad lämnades in.


Saker som köpts vid ett senare tillfälle inte ska tas med. I bouppteckningen ska det framgå vilka tillgångar som respektive make äger samt värdet på dessa tillgångar. Det föreligger således ingen skyldighet för er att redovisa egendomen i en bouppteckning.


Vad gäller bodelningsavtal ska enligt kap.

B ett sådant avtal upprättas vid bodelning. För att bodelningsavtalet ska vara giltigt krävs att det är skriftligt och underskrivet av båda makarna. Före delningen görs en bouppteckning , det vill säga en förteckning och värdering av båda makarnas tillgångar och skulder. Egendomen ska normalt värderas till det marknadsvärde den har vid bodelningstillfället, men om makarna är överens kan de i princip sätta vilka värden de vill på egendomen.


Blanketten kan du använda när du ska upprätta en bouppteckning. Tips till dig som fyller i blanketten för bouppteckning. Om antalet fält för redovisning av samtliga personer som ska kallas till bouppteckning inte räcker till, klicka på ”Lägg till en person” på blankettens första sida tills du får önskat antal. Bodelning Bodelning vid skilsmässa.


I samband med en skilsmässa behöver ens gemensamma egendom delas upp. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Makarna gör en utredning av sina tillgångar och skulder.


Utgångspunkten för detta är tiden då makarna ansökte om skilsmässa , då samboförhållandet upphörde att gälla, vid dödsfall eller då ansökan skickas in. Med utgångspunkt i bouppteckningen värderas tillgångarna och skulderna. Efter skilsmässan så ska makarnas giftorättsgods delas upp mellan dem.


Vid en skilsmässa ska makarna göra en bodelning där de delar upp sitt giftorättsgods.

Har makarna endast enskild egendom och ingen av makarna begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken behöver inte någon bodelning göras. Detta kan i många fall vara lite krångligt då det saknas specifika, färdigutformare ansökningsformulär eller blanketter för detta. Vid en bodelning kan flera saker komma att ingå.


Om du vill skiljas ska du ansöka om skilsmässa vid den tingsrätt som din kommun tillhör. Du ska upprätta en gemensam ansökan om skilsmässa. Få hjälp med bodelning vid skilsmässa ! Fjällmans Juridik hjälper er med funderingar som dyker upp vid en skilsmässa eller separation. Detta gäller oavsett om äktenskapet upphört genom skilsmässa eller på grund av att en av makarna avlidit – i detta avseende är reglerna desamma.


Vid skilsmässa är det ansökan som registreras hos tingsrätten men ej bodelningen. I denna artikel behandlas emellertid endast vad som gäller med avseende på bodelning efter en skilsmässa. Mallen innehåller exempel för enklare anpassning.


Den make som äger mer måste då ge den andra egendom för att båda ska få lika mycket med sig ur skilsmässan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg