fredag 12 maj 2017

Muntlig presentation tips

Så gör du en muntlig presentation som publiken älskar – tips Att pitcha sin affärsidé eller hålla ett föredrag är en utmaning för de flesta, och för en del är det rena mardrömmen. I din utbildning ingår troligen muntliga redovisningar och presentationer. Här har vi samlat några råd och konkreta tips om detta, i fyra avsnitt.


Hur förbereder man en muntlig presentation ? Här kommer några tips som kan hjälpa dig förbättra dina korta muntliga presentationer : 1. Anteckna allt du kommer på om ditt ämne.

Använda gärna nyckelord. Om du till exempel ska tala om hundar gör du bäst i att avgränsa ämnet, exempelvis till hunden som husdjur, en hundras eller liknande. Det viktigaste i din presentation är naturligtvis ditt budskap, din personlighet och ditt engagemang. Det är där powerpoint- presentationen kommer in.


Gör en förtroendeingivande presentation som hjälper dig att lyfta fram budskapet – inte överskugga det. Visste du att procent av budskapet i en presentation kommuniceras genom kroppsspråket? Och att endast procent kommuniceras via det muntliga språket?


Att svettas och hyperventilera skapar därför inte de bästa förutsättningarna.

Vad bör man då tänka på för att lyckas med sin presentation ? Att du är presentationen , låt inte PowerPoint vara presentationen. I en muntlig presentation är starten grymt viktig – dels för att sätta ramen kring presentationen men också för att ge sig själv en bra start och känna flyt – flow. Budskapet Ska vara kärnfullt.


Gärna begränsat till ett budskap, en tes som du vill presentera. Det finns olika infallsvinklar när det gäller hur man ska starta igång en kurs. Muntlig presentation Svenska 1. När det gäller svenska kan det till exempel handla om att komma igång med läsning så fort som möjligt eller att låta eleverna börja skriva så att man får en uppfattning om deras förmågor på det området. Så hanterar du nervositet vid din nästa presentation.


Gratis retorikutbildning – så vinner du nästa diskussion. VIDEO) Det viktiga kroppsspråket. En väl genomtänkt struktur och tydliga bilder i presentationen är viktig delar. Ska göra en muntlig framställning som inte får vara mer en 3-min lång. Jag skulle vilja hitta ett ämne som förvånar, chockar eller får folk att reagera.


Kanske något kul, eller något mer provocerande. Efter avslutad presentation kan det vara bra att använda sig av feedback av något slag. Be en kollega som sitter med under presentationen att komma med konstruktiv kritik efteråt – var allting bra eller finns det något som du kan förbättra inför nästa gång?

Eller så njuter du bara av att du fixade det och går vidare. Fastslå huvudbudskapet genom att upprepa det - helst på olika sätt. Tala om vem du är tidigt, men börja alltid med att fokusera på budskapet. Ditt namn är en del av ditt varumärke.


Om ni är flera, se till att ni vet vem som ska säga vad i förväg. Vi tror att det bästa är att fokusera på saker som faktiskt rör själva presentationen och att försöka se till att den blir så bra som möjligt. Speciellt eftersom att rädslan att presentera ofta kretsar kring att inte vara tillräckligt bra.


Kolla in våra tips för hur du skapar och håller en riktigt bra presentation ! Så förbereder du en bra presentation – enkla steg. Ska du pitcha en idé eller hålla en längre utbildning? Då behöver du strukturera innehållet.


Här är experttips från Monika Björkman, kommunikationskonsult på Mindset. De ovan nämnda tipsen är användbara för en pitch eller liknande typ av presentation , men långsiktigt kan det vara värt att lära dig mer om programmet. Nu ere så att vi, i svenskan, ska redovisa muntligt om ett ämne som vi själva får möjligheten att välja. Jag vet inte vad jag ska redovisa om, fan.


Hjälp mig att komma på ett smidigt med ändå reflekterbart ämne snabbt, plix. Men nu till probleeeemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg