tisdag 2 maj 2017

Förälder med narcissistisk personlighetsstörning

Narcissister har en grandios utsida som döljer ett inre självförakt. Narcissistiska föräldrar kan skuldbelasta och kritisera sina barn vilket gör att barnen får en förvrängd bild av sig själva. Att ha en narcissistisk personlighetsstörning innebär en bristande självkännedom, överdriven självkänsla och självbild och ett stort behov av att alltid befinna sig i centrum. Inspirerade av Preventions lista har vi här listat några egenskaper vanliga hos en narcissist.


Här är tecken på att du träffat på en narcissist 1. Det tydligaste draget hos en person med narcissistisk personlighetsstörning är en uppblåst självbild.

Exempelvis behöver narcissisten ofta få mycket beröm och uppskattning från andra för att kunna må bra och känna sig okej. Kritik å andra sidan kan väcka svår ångest och leda till starka känslomässiga reaktioner. Narcissistisk personlighetsstörning är en störning där individen är överdrivet upptagen av maktlystna prestige och fåfänga. De som har denna störning kan bland annat beskrivas som självtillräckliga, inbilska och egenkära personer med ett allt för stort självhävdelsebehov, samt behov av att stå i centrum.


Man kan ha både narcissistisk personlighetsstörning och IPS, och annat också för den delen ( depression, ätstörning, fobi mm) De du beskriver i första inlägget tycker jag stämmer bäst på personer med narcissistisk personlighetsstörning och antisocial personlighetsstörning (psykopat). Personer med narcissistisk personlighetsstörning har påfallande ofta drag av antisocial eller borderlinekaraktär, som ytterligare komplicerar symtombilden och behandlingen. De mest påtagliga dragen är den orealistiska självbilden, där man ser sig som unik, höjd över mängden, och med rätt till särskilda förmåner.


Behandlingen för narcissistisk personlighetsstörning består huvudsakligen av psykoterapi.

Han eller hon vill ha stöd av en förälder eller av sin partner. Personen har svårt att säga emot eller stå för sin åsikt, och går hellre med på något de tycker är fel än att säga ifrån. Personen står ut med fysisk och psykisk misshandel för att slippa leva ensam. Barn till föräldrar med narcissistisk personlighetsstörning blir mer till för föräldrarnas skull än för sin egen. Barnen får inte kärlek och uppskattning för sin egen skull.


För att få uppskattning måste barnet göra något som föräldern mår bra av. Föräldern har svårt att se barnets egna behov. Sara Thorsén: Om den med narcissistisk störning är ett barn. Hur förhåller man sig som förälder ? Jag gissar att människan föds med denna störning och att den märks redan hos det lilla barnet.


En förälder kan inte klippa kontakten med ett minderårigt barn. Som tonåring kan jag tänka mig att barnet blir extra svårhanterligt. Om din narcissistiska förälder t. Om föräldern tycker att matematik är viktigt och du inte är duktig på matematik kommer du åter att känna att det är du som är misslyckad och fel. Jag har också haft en relation med en person med narcissistisk personlighetsstörning. Jag vill råda dig att söka experthjälp, psykolog eller psykoterapeut som känner till hur just personer med narcissistisk personlighetsstörning fungerar.


Då får du ett kontinuerligt stöd en tid.

Att hennes sambo fortsätter att leva med henne, är kanske för att han orkar med just en dominant kvinna. Så kan man, då håller man sig borta från denna person. På andra sidan är det ju en personlighetsstörning , men det är inte alls säkert att personen någonsin skulle vilja söka hjälp.


Att leva nära n ågon med en narcissistisk personlighetsstörning kan vara oerhört krävande och psykiskt utmattande. Det ta i kom bination med att perso nen lider av någon slags beroendeprob le matik kan i många fall få br ingaren a tt rinna över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg