onsdag 31 maj 2017

Brännskada blåsor spricker

Blåsor uppkommer när det yttre lagret av huden på något vis förstörs, Ett finger som bildat en blåsa vid brännskadeolycka. Det som sker när en blåsa uppstår är att vätska samlas till en liten ”airbag” som skyddar de undre hudlagret från att påverkas. Om det bildas blåsor på huden har du fått en så kallad andra gradens brännskada , det vill säga en ytlig brännskada eller delhudsskada. Den vanligaste orsaken till en andra gradens brännskada är att man fått kokhet vätska över sig, till exempel kokande vatten eller kaffe.


Andra gradens brännskada kräver ofta smärtstillande tabletter samt lokalbehandling som hindrar såret från att torka ut eller bli infekterat.

Brännblåsor som är intakta kan vara ett bra skydd för den vävnad som ligger under då den gärna ska lämnas i fred när den håller på att läka såret. För att undvika att den spricker och blir infekterad kan det vara bra att. Brännskador som engagerar - procent av kroppsytan T31. Tredje gradens brännskada orsakas av eld eller elektricitet.


Första gradens brännskada är ytlig och drabbar endast överhuden. Patienten bör snarast komma till operation. Under transporten täcks det skadade området med en ren handduk.

Då ForBurns lindrar blåsbildning kan långa smärtsamma återhämtningar förhindras. Blåsor som spricker är mycket infektionskänsliga. Om brännskadan är så pass djup eller stor att man behöver söka sjukhusvård kan man dessutom kyla brännskadan under transport till sjukhus. Trots allehanda goda tips om att jag skulle sticka hål på blåsan så höll jag kvar vid tron om att kroppen hade en baktanke med blåsbildningen.


Mycket riktigt, när två veckor gått så pös blåsan ihop och sprack. Sen var det bara att gå på foten som vanligt Var rädd om blåsan , den skyddar! En brännskada klassificeras efter dess intensitet och svårighetsgrad. När du drabbas av en brännskada på någon del av kroppen bör du spola området med kallt vatten.


Detta bör göras så snabbt som möjligt eftersom det kommer att minska den brännande känslan och förhindra att blåsor bildas. Ytlig dermal brännskada sträcker sig ned i papillära dermis. Den kännetecknas av blåsbildning, blåsorna uppstår. Den här brännskadan ger blåsor som kan spricka.


Skydda blåsor som inte spruckit med kompresser, det är förband av gasväv. Vätskar såret ska du byta kompress när kompressen är genomblöt. Det är lättare att ta av kompressen om du blöter ner den med vatten.


Håll brännskadan ren för att förhindra.

Obehagliga följder och komplikationer med brännskador är förknippade med infektion i såret. Att penetrera bakterier kan genom den sprängande blåsan eller genom sebaceous och svettkörtlarna. Om blåsorna spricker är det viktigt att hålla rent för att undvika infektion. Täck såret med en salvkompress eller ett vanligt plåster så att det inte fastnar i kompressionbandaget eller i kläderna när det läker. I övrigt behöver du inte behandla blåsorna på något särskilt sätt.


Blåsbildningen brukar avta efter några månader. Om brännskadan ger dig blåsor ska du inte spräcka dem, eftersom det kan leda till allvarligare skador, ärrbildning och till och med infektion. Bandagera blåsorna under dagen så att de inte spricker , och lufta dem i några minuter. Var dock försiktig, för om blåsan är stor rekommenderar vi att du uppsöker en läkare. Små blåsor på huden kallas på fackspråk för vesikler, medan större blåsor kallas bullae.


Bildning av vesikler och bullae kan vara ett uttryck för lokal hudsjukdom, eller så kan det vara ett tecken på en allmän sjukdom i kroppen. Hur uppkommer blåsor ? Alla typer av blåsor , stora och små, orsakas av skador på vävnaden i huden. Fick råd om att inte åka in akut nu inatt men innan hon går till dagis så ska vi till distrikssköterska och lägga om fingrarna. Detta pga att blåsor bildats (det genomskinliga) och det är stor risk att dessa spricker i annat fall, vilket i sin tur riskerar en infektion.


Usch vad hemsk an känner sig som förälder när sådant här händer. II:a gradens brännskada : Kräver ofta smärtstillande samt lokalbehandling med syfte att förhindra att sårytan torkar eller blir infekterad. Brännblåsan är i sig ett bra skydd för underliggande vävnad varför intakta blåsor kan lämnas utan åtgärd medan icke viabel hud försiktigt kan klippas bort. En lätt brännskada kan man i regel klara själv. Men hur gör du om ditt barn får en svårare brännskada ? Här är fakta och tips för akut omhändertagande.


Munherpes börjar som små vätskefyllda blåsor som snabbt spricker och övergår i små sår. De kan flyta samman till större sår på läpparna eller huden intill. Du kan även få sår inne i munnen.


Det är också vanligt att själva huden runt blåsorna rodnar eller svullnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg