torsdag 30 mars 2017

Vad står i belastningsregistret

Den längsta tid en uppgift finns kvar i belastningsregistret är år, med undantag för att fängelsedomar gallras senast år efter frigivning och överlämnade till rättspsykiatrisk vård gallras senast år efter utskrivningen (18§ och 17§). Om ett anmält brott inte leder till någon dom registreras det inte i belastningsregistret. Exakt vad som skall registreras beror på vilken påföljd man dömts till. I belastningsregistret sammanställs domar och strafförelägganden som utfärdats mot dig.


Det innebär att det inte står något i belastningsregistret om man är eller varit misstänkt för ett brott, utan endast vilka brott man dömts till. Registrering av ditt godkända strafföreläggande görs först efter att det har fastställts. När någon inte längre är skäligen misstänkt för ett sådant brott jag redogjort för ovan finns inte anledning för polisen att ha kvar uppgifter om misstanke i misstankeregistret. Vad står i misstankeregistret. Hoppas du fick svar på din fråga!


Sen finns också det allmänna spaningsregistret där finns info om pågående brott och annat smaskigt. Annars kan man väl beställa flera utdrag samtidigt? Alltså ts, om du är orolig kan du beställa ett till dig själv där du kan se vad som står. Inte för att det ändrar något om du finns me men då vet du ju iallafall.


I registren till skola och förskola står endast domar för grova våldsbrott och sexualbrott men i övriga utdrag står även mindre förseelser som snatterier och fortkörning. Belastningsregistret. Vilken blankett du ska använda beror på vad du ska ha utdraget till. Fortkörningsböter syns också i registret, trots att det inte har gått till domstol.


Ju grövre ett brott är, desto längre tid finns det kvar i registret. Tiderna är som kortast år och som längst år efter avtjänat fängelsestraff. Utdrag ur belastningsregistret.


Vad står i belastningsregistret

Här kan du ladda ner blanketten för att göra ett utdrag ur belastningsregistret. Blanketten är gratis och Rikspolisen tar inte ut någon avgift för utdraget. Att arbeta på Svenska Alarm förutsätter att du är prickfri i Polismyndighetens belastningsregister – här finns lediga jobb. Hur länge finns uppgiften om strafföreläggande med i belastningsregistret ? Uppgifter om böter gallras år efter godkännandet av strafföreläggandet.


Om det före utgången av denna tid görs en ny anteckning i belastningsregistret , kan uppgiften komma att stå kvar längre. Vem ansvarar för belastningsregistret ? De flesta går längre än vad de behöver och säger att de begär ett prickfritt utdrag ur polisens belastningsregister innan barnvakterna anställs. Det har till exempel blivit vanligare att arbetsgivare begär att man ska ha med sig ett utdrag ur polisens belastningsregister och att man gemensamt öppnar kuvertet vid anställningsintervjun.


Sist jag sökte jobb så stod det att kunskaper i ett visst ämne (arbetsmetodik) var önskvärt. Jag vet vad metodiken går ut på men inte mycket mer. Hur funkar belastningsregistret ? Vad krävs för att hamna i registret och hur länge finns man då kvar?


Finns de flera typer av liknande register? Om man hamnar i registret, får man då meddelande om detta? Här måste särskilt framhållas Sveriges åtagande enligt barnkonventionen att vidta alla lämpliga åtgärder för att förhindra att barn förmås eller tvingas delta i olagliga sexuella handlingar. Utifrån barnkonventionens perspektiv är skyddet för barnet det övergripande intresset och den vuxnes integritet får stå tillbaka för detta.


Vad står i belastningsregistret

På vissa delar av arbetsmarknaden, exempelvis inom skolområdet, finns det uttryckliga krav på att en arbetssökande innan anställningsbeslutet fattas ska lämna in utdrag ur belastningsregister. När det gäller krav på utdrag från belastningsregistret i bestående anställningar är rättsläget inte helt klarlagt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg