måndag 13 mars 2017

Skatteverket bodelning

Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan. På Rättslig Vägledning använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi. Bodelning kan göras vid en skilsmässa, när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Vidare bör man registrera bodelningshandlingen om man vill att bodelningen ska bli giltig gentemot ens borgenärer.

När Skatteverket kungör bodelningshandlingen finns nämligen en tidsfrist som ger borgenärer chansen att begära att bodelningen återgår. Om inga invändningar inkommer blir bodelningen officiellt giltig. Vanligen bör ni göra en bodelning om ni separerar oavsett om ni är gifta eller sambor. Anmälan om bodelning – För att kunna genomföra en bodelning under äktenskapet måste en anmälan om detta göras till Skatteverket innan ni kan gå vidare. Vid en bodelning under äktenskap måste ni först anmäla bodelningen till Skatteverket.


Bodelningsavtal – Ett avtal där ni anger hur egendomen skall fördelas. Registreringsbrev – Att bifoga bodelningsavtalet då ni skickar in det till Skatteverket för registrering. Skatteverket anser att en bodelning som sker efter ansökan om äktenskapsskillnad ska anses vara en bodelning ”med anledning av äktenskapsskillnad” under förutsättning att ansökan även leder till att äktenskapet upplöses genom laga kraft vunnen dom.

Annan bodelning som görs mellan makar ska anses utgöra en bodelning under. Man kan reda ut en oklar äganderättssituation genom bodelning och bodelningsavtal – och man kan bodela av egendom för att makarna ska uppnå skattefördelar eller att någon av makarna riskerar att bli skuldsatt. Om den avlidne i stället var sambo görs en bodelning om den efterlevande sambon begär det. I en bodelning mellan sambor ingår endast egendom som förvärvats för gemensamt bruk, till exempel bostaden och bohaget.


Skälet och typen av bodelning avgör vissa praktiska saker. Om ni gör en bodelning vid skilsmässa ska ni lämna in ansökan om bodelning till Tingsrätten. Om ni vill göra en bodelning under äktenskapet ska ansökan skickas till Skatteverket.


Ni kan efter genomförd bodelning registrera den hos Skatteverket. Bodelning görs av bägge makarna tillsammans och handlingen över den som upprättas ska signeras av bägge parter. Läs gärna mer om bodelning vid skilsmässa på Skatteverkets webbsida?


Skatteverket anser att om en fastighet däremot förvärvas genom ett köpeavtal av en person som inte är dödsbodelägare och förvärvet sker för en viss ersättning med stöd av vad som anges i ett testamente, ska fastigheten anses förvärvad genom ett köp. Vid bodelning beräknas en fiktiv skatt på fastigheten som man ska bli utlöst ifrån, denna skatten ska sedan dras av från den som ska bli utlöst ur fastigheten vid bodlening av äktenskapet. Parten som behåller fastigheten berös inte av denna skatt alls. Min fråga är om det finns något sätt att kringgå denna fiktiva skatt vid bodelning ? Bodelning sambo – Vid separation mellan sambor ska en bodelning göras om någon av samborna begär detta. Det är inte all egendom som ska ingå i bodelningen bara samboegendom som utgörs av sambornas gemensamma bostad och bohag.


Ni äger troligen även andra saker gemensamt men i så fall är detta att beteckna som samägande.

Detta trots att bodelningen sker åtskilliga år senare och egendomen kan vara borta. En enkel men betydelsefull åtgärd som rekommenderas. En bodelning registreras hos tingsrätten när bodelningen görs under bestående äktenskap.


Vid skilsmässa är det ansökan som registreras hos tingsrätten men ej bodelningen. Bodelningshandlingen används som underlag vid lagfartsansökan som gjordes hos Lantmäteriet när din del av fastigheten togs över av din före detta man. I bodelningen ska därför den sambo som överlåter sin andel av bostaden kompensera den andre sambon med halva uppskovsbeloppet. Skatteverket lämnar följande information om bodelning och arvskifte: Ett arvskifte är ett privat avtal mellan samtliga delägare i ett dödsbo.


När någon avlidit ska dödsboets eventuella skulder betalas och ibland en bodelning göras. Ett arvskifte innebär att de tillgångar som återstår därefter delas ut mellan delägarna i dödsboet. Har ni svårigheter att enas om en bodelning kan ni ansöka om en bodelningsförättare (kap. § äktenskapsbalken). Var kan man registrera en bodelning ? Man kan registrera en bodelningshandling hos Skatteverket om man vill.


Det är alltså inte något som är obligatoriskt utan frivilligt (kap. § äktenskapsbalken). Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den. Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt.


Det kan ta några veckor från det att Skatteverket fått information från tingsrätten till det att skatteverket registrerar den i folkbokföringen. När bouppteckningen har registrerats hos Skatteverket ligger den till grund för bodelning mellan den avlidne och dennes maka på grund av äktenskapets upplösning vid dödsfallet och för skiftet mellan arvingarna av den avlidnes kvarlåtenskap (arvskiftet) sedan bodelning har skett. Fördelen med att göra en bodelning är att du kan vara säker på att din före detta make inte begär bodelning i framtiden eftersom ni redan reglerat egendomsförhållandena mellan er. Du slipper då eventuell onödig huvudbry och det är dessutom mycket enklare att genomföra en bodelning i nära anslutning till skilsmässan.


I ett äktenskap har makarna giftorätt i varandras egendom. Giftorätten innebär att varje make har rätt att vid en bodelning få hälften av det sammanlagda värdet på makarnas tillgångar efter att varje make har fått räkna av sina skulder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg