torsdag 16 mars 2017

Whisky historia

Det lågskotska ordet whisky är en fonetisk översättning av iriskans uisce beatha (som på skotsk gäliska kallas uisge-beatha). Nordens akvavit, från. Genom historien så har whiskyn utvecklats till att vara en mycket lenare dryck.


I en serie artiklar kommer vi att ta upp olika ämnen som förhoppningsvis var för sig kommer att kasta lite ljus över den ädla konsten att njuta whisky. Vi börjar där allt började, ämnet för dagen är historia. Whiskey är en utpräglat internationell, omåttligt populär dryck med stark image och lång historia.

Få andra spritdrycker har en lika positiv framtoning som denna gudabenådade dryck. Man tror att de destillerade parfymer och aromer, detta är däremot inte bevisat. Istället var det i grannlandet Irland som keltiska munk. Svenskarna är idag i allra högsta grad ett whiskydrickande folk.


Men whiskyns historia i vårt land är relativt kort. Namnet antyder att hon hört talas om det keltiska ordet för whisky , ”uisge beatha”, som betyder ”livsvatten”. Förutsättningarna för att lyckas bedöms som mer än goda.


Det finns tre skäl till det: befintliga lokaler, ett unikt ekologiskt korn och ett speciellt vatten. Romas gamla sockerbruk utgör platsen för mäskning, jäsning, destillering, lagring och buteljering.

Allt om whisky är tidningen för dig som är intresserad av whisky och öl. Till skillnad från många andra berömda cocktails med spännande historier om hur de kom till så har Whiskey Sour en enkel historia. Detta är dock en omåttligt populär drink som varje år den augusti firas på Whiskey Sour Day i USA och kanske även på andra ställen runt om i världen.


Han räknade svåra ekvationer i en vecka för att kunna tillverka den bästa whiskyn. Nu ligger Henric Molins första whisky på lagring. Om åtta år är den klar.


Varpå hon går ut ur TV-rummet med en sur min. En stund senare kommer hon in i tv-rummet igen. Whiskynörden på ön – en envis historia. Mannen smuttar fortfarande på sin whiskey.


Då säger frun: – Hörde du inte vad jag sa? Det är kanske inte något som de flesta whiskydrickare har funderat på, men den skotska whiskytillverkaren Ardbeg var nyfikna. Gammelstilla whisky Ligger i Hofors söder om Sandviken. Ninguém sabe ao certo desde quando se destila álcool, é provável que a prática tenha no mínimo quatro mil anos.


Jag hade flaskor whiskey i min källare. Emellertid tyckte min hustru ej om detta mitt spritinnehav, varför hon bad mig hälla ut alltsammans i vasken. Som jag inte vågade säga emot henne, började jag mitt vanskliga arbete sålunda.


Quiénes fueron los primeros en crear el agua de vida ( whisky ) Irlanda o Escocia? Gracias a nuestros amigos y.

Boken väver in grunderna kring maltwhiskyns födsel och succé och skälen till varför Skottland slog världen med häpnad med Johnnie Walker, Chivas Regal och andra blend-kändisar. Irland och i USA vanligen whiskey , spritdryck gjord av spannmål, lagrad på ekfat, och som ursprungligen härstammar från Skottland och Irland. Alkoholhalten i whisky är oftast.


The Dalmore distillery is located in Alness, Scotlan which is miles (km) north of Inverness. It sits on the banks of the Cromarty Firth overlooking the Black Isle, the big meadowlan from which it takes its name.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg