onsdag 13 november 2019

Sambolagen bodelning villa

Hej och tack för din fråga! Detta skall dock ske om någon av samborna begär det. Det som ska delas är samboegendomen. Denna utgörs av bostad och bohag som förvärvats för att vara sambornas gemensamma (se här).


Det gäller både för gemensam bostad och bohag och andra saker som faller utanför sambolagen.

Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Tanken bakom sambolagens form är att båda samborna har samma rätt till samboegendomen oavsätt vem av dem som är ägaren. Sambolagen bostad och bohang. Läs mer om sambolagen vid bostadsrätt eller hus här. Eftersom ni inte varit gifta men bott ihop betyder det att ni var sambos varför sambolagen blir tillämplig, se § sambolagen.


Ett samboförhållande upphör när samborna flyttar isär, se § sambolagen , och då ska på begäran av någon av samborna en bodelning göras. Om Sara vill åberopa sambolagen bör hon skriftligt begära bodelning , skicka brevet med mottagningsbevis och spara en kopia.

Om Jompa fortsätter vägra kan Sara begära att tingsrätten förordar en bodelningsförrättare. Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning. Det innebär i ert fall att din sambo har rätt till hälften av lägenheten om den är anskaffad för gemensam användning. Din lägenhet är, som du beskriver det, inte anskaffad för gemensam användning och kan aldrig bli föremål för bodelning enligt sambolagen. Har ni däremot upprättat ett samboavtal har det företräde.


Vid ett samboförhållande sker bodelning inte automatiskt men det räcker med att en av parterna i förhållandet begär det för att en bodelning ska bli aktuell. Efter att fristen för att begära bodelning löpt ut frånföll sambon sin begäran. Fråga har uppkommit om det är möjligt för en sambo att återkalla en begäran om bodelning och, i så fall, hur en återkallelse efter fristens utgång påverkar den andra sambons rätt att fullfölja bodelningen. Hur en bodelning rent praktiskt går till kan du läsa mer om i vår artikel om bodelning. Att se över vad som ska gälla mellan dig och din sambo är viktigt att göra innan ni flyttar ihop.


Om ni inte skriver ett eget avtal gäller sambolagen om en eventuell bodelning ska göras. I motiven framhålls att någon femårsschablon av det slag som gäller vid bodelning efter äktenskapsskillnad inte skall tillämpas vid bodelning enligt sambolagen. I motiven anges att vad som i stället skall beaktas är dels när egendomen förvärvades, dels värdet av den. Enligt sambolagen kan ni avtala om att viss egendom inte ska ingå i bodelningen eller att sambolagens regler över huvud taget inte ska gälla i ert samboskap. I så fall ska ingen bodelning äga rum, utan var och en behåller det som den har inskaffat.


Vad som delas vid en bodelning är de möbler och bostaden som köpts för gemensamt bruk.

Under ett pågående äktenskap kan makar göra bodelning genom en skriftlig anmälan till Skatteverket om de vill. Omfattningen av den egendom som ingår i en bodelning mellan sambor är betydligt mindre omfattande. Med samboegendom avses enligt sambolagen ”sambors gemensamma bostad och bohag om egendomen förvärvats för gemensam användning”. Se avsnitt jämkning vid bodelning. Om en sambo avlider har den efterlevande sambon rätt att vid bodelning av samboegendomen som sin andel få ut så mycket av den behållna egendomen som motsvarar två gånger prisbasbeloppet, efter avdrag för skulder.


Av § sambolagen följer att domstolen på ansökan av en sambo ska bestämma vem av samborna som ska ha rätt att bo kvar i bostaden till dess att bodelning har gjorts. Sammanfattande slutsatser En möjlighet som inte har diskuterats ovan är att du på något sätt kommer överens med din pojkvän om att köpa loss huset. Observera att en begäran om bodelning ska framställas inom ett år efter att samboförhållandet upphörde.


Du har därefter inte någon rätt till bodelning enligt sambolagen om det skulle vara så att din ex-sambo inte längre vill förrätta bodelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg