fredag 15 november 2019

Svalbard isbjörn

Vi förhandlar så att du slipper. Svalbard är en norsk ögrupp i Arktis, med Spetsbergen som största ö. Svalbard styrs enligt Svalbardloven av sysselmannen, som har sitt säte i Longyearbyen. Svalbard har länge fascinerat äventyrslystna resenärer som lockas av det vilda djurlivet och den arktiska naturen. Våra expeditioner är bekväma och tar få passagerare. LÄS MER: Tropisk djungel funnen – på Svalbard.


Svalbard isbjörn

Nordöstra Svalbard åtnjuter det största beståndet av isbjörnar i skärgården. Isbjörnar fridlysta i Norge. Det har också ett fantastiskt djurliv med stora möjligheter att få se valrossar och uppleva det rika fågellivet. Däremot är det dyrt för matbutiken och restauranger att importera varor från fastlandet. En kaffe latte kostar kr, en fatöl (l) kr, en drink kr.


Vill man hellre dricka mjölk finns en liter sådan i butiken för 2kr. Världens största bestånd av isbjörnar lever på Svalbard. Det lever faktiskt fler isbjörnar än människor på den norska ögruppen.


Därför kräver lagen att invånarna bär gevär när de befinner sig utanför bebyggelsen, så att de kan försvara sig mot hungriga isbjörnar. Förutom isbjörnar finns det olika däggdjursarter som lever på land och is eller i havet kring Svalbard. Hälften av dessa är valar. Det, innebär att strandade isbjörnar inte kommer ut som vanligt på havsisen för att jaga säl och fylla på fettdepåerna.


En tysk man har skadats lindrigt efter en isbjörnsattack på Svalbard. När Arktis smälter får det förödande konsekvenser för livet i det norra polarområdet. Under vår expedition färdas vi främst med skoter ibland även kombinerat med hundspann genom det arktiska landskapet. Vi färdas från Svalbards västkust till östkusten där det är som störst chans att få se och fotografera isbjörn.


Under sin aktiva period flyttar sig isbjörnarna söderut för att hitta flytande isblock som drar till sig sälar. Om du vet var du ska leta ökar oddsen för att få se en isbjörn. Svenska naturguiden Malin Stark fick en oväntad dramatisk morgon på jobbet. En isbjörn hade blivit inlåst i garaget på hotellet på Svalbard – och stack ut huvudet genom fönstret. Med en stressad björn som varit fast i flera timmar är det inte läge att försöka gå och öppna en dörr åt den, säger hon.


Svalbard ligger mig alltid varmt om hjärtat även om det är lite svalare där föståss, men har polarbacillen bitit sig fast så finns den där för alltid. Den försvinner aldrig. Tre resor har vi gjort dit och alla så olika i upplevelser. Fantastisk natur, alla isbjörnar och för att inte glömma de charmiga valrossarna. Mary-Ann’s Polarrigg, som drivs av tuffingen Mary-Ann, kan vara ett av världens mest originella vandrarhem, med isbjörnar , vedeldat badkar och rökrum i en gammal gruvbuss.


Svalbard isbjörn

Detta visste du förmodligen inte. Du kan inte lämna Longyearbyen utan en guide med gevär, för på Svalbard finns det fler isbjörnar än människor. Svalbard saknar vägförbindelser mellan byarna och det är skoter eller båt som gäller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg