tisdag 12 november 2019

Samboavtal hus

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Ladda hem checklistan idag.

Planera begravningen hemifrån. Dokumentmallen samboavtal används då två personer ska flytta ihop eller redan bor ihop och ska göra ett gemensamt inköp, t ex vid ett köp av en gemensam bostad men där den ena stoppar in mer pengar än den andre. Ett samboavtal kan förhindra en tråkig och tidsödande tvist vid en separation. Det går att avtala bort sambolagen med samboavtal.


Det är inte alltid som sambolagen framstår som helt rättvis. Om en part ensam bekostar en större del av samboegendomen kan det förstås framstå som ologiskt att båda parterna har lika mycket rätt till dessa egendomar. Samboavtal om hur bostad och saker ska delas upp mellan er.


I samboavtalet kan ni reglera vilka ägodelar som inte ska ingå i bodelningen.

En bodelning omfattar inte sådant som köptes innan ni flyttade ihop. Jag rekomenderar er starkt att att skriva ett samboavtal där ni klart och tydligt antingen anger att bodelning inte skall ske överhuvudtaget eller att huset skall undantas från bodelning vid ev. Samborna kan inte göra ett samboavtal som gäller bodelning vid en framtida skilsmässa ska gälla mellan samborna. Ska samborna inom en snar framtid gifta sig ska de istället skriva ett äktenskapsförord.


Du skriver samboavtal för att skydda dig från en orättvis fördelning av samboegendomen om dagen skulle komma att samboförhållandet spricker. Om du exempelvis betalat större delen av inredningen, huset eller liknade kan det vara bra att skriva ett samboavtal eftersom samboegendomen annars delas lika. När behövs ett samboavtal ? Har ni redan flyttat ihop går det bra att i efterhand skriva ett avtal. Vanliga situationer där samboavtal är bra att ha. När sambos köper hus eller bostadsrätt tillsammans är det inte ovanligt att båda står på lånet och kontraktet tillsammans men att en har betalat mer i kontantinsats.


Om den sambon som har betalat mer i kontantinsats vill få tillbaka pengarna i en bodelning måste man skriva ett samboavtal och ett skuldebrev. Sambor ärver inte varandra - det absolut första och det viktigaste ni bör tänka på då ni flyttar ihop och i synnerhet den dagen ni köper er bosta vare sig det är ett hus eller en lägenhet. Skriv ett inbördes testamente mellan sambor direkt då ni flyttar ihop!


Exempel: Lisa och Lasse flyttar ihop i Lasses stora villa. Vi har två barn var, inga gemensamma. Han äger ett hus , jag bor i hyresrätt.


Han har nu köpt ett hus som ska bli gemensamt boende för oss alla och har tvingat mig att skriva på ett samboavtal där jag inte har någon rätt till boendet vare sig vid skilsmässa eller dödsfall.

Det finns inga krav på att ett samboavtal ska bevittnas men det är bra för att förebygga tist om samboavtalets äkthet. I ett samboavtal kan du avtala bort hela eller delar av sambolagen. En sambo kan exempelvis inte sälja huset samborna bor i även fast den andra sambon inte äger något av huset. Sambos har inte samma juridiska skydd som äkta makar. Sambolagen styr hur sambor äger egendom.


Eftersom ni köper huset för gemensam användning kommer ni vid en eventuell separation dela det lika, oavsett vad som står i köpekontraktet. Ska det vara annorlunda måste ni reglera det i ett samboavtal. Det är väl rimligt att ni delar lika, så att båda får lika stor del av en eventuell värdestegring.


Om du och din sambo skriver ett samboavtal innebär det att ni avtalar bort sambolagens bodelningsregler. Det kan ni göra delvis, det vill säga undanta endast specificerad samboegendom som till exempel ert hus , eller så kan ni avtala bort reglerna helt. Här kan du ladda ner en gratis mall för samboavtal med exempel på hur avtalet kan se ut.


Du får även råd och tips om när avtal ska skrivas. Tidigare angav vi i denna artikel att man direkt i samboavtalet även kunde ange ägargraden (tex för Anna och åt Kalle) vilket är fel. Nedan kan du läsa om sambolagen och vad den lagen innebär för dig som lever i ett samboförhållande.


Varför räcker det inte med att bara skriva ett samboavtal eller äktenskapsförord? En del undrar varför man inte kan bestämma direkt i samboavtalet eller äktenskapsförordet hur försäljningssumman ska fördelas mellan parterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg