torsdag 21 november 2019

Sagor om att vara en bra kompis

Under deras gemensamma projekt att bygga en koja i skogen stöter de på nya djur och olika konflikter uppstår. Varje gång någon ska komma med i gruppen så är det dramatik. Situationerna som uppstår i boken är vad de flesta barn vittnar om sker i deras vardag.


Bli en bra kompis : en bok för barn om vänskap. Alla barn behöver kompisar.

Men barn vet inte när de föds hur de ska göra för att få kompisar. De behöver lära sig hur man får, väljer och behåller bra kompisar. Den diskuterar beteenden som vårdar vänskap och också vad som. Den här utgåvan av Bamses Kompisbok : sagor och tips om att vara kompisar är slutsåld. Kom in och se andra utgåvor eller andra böcker av samma.


En annan kompis ropar: Du åkte ut! Kompisen som åkte ut ur leken springer iväg.

Fyra kompisar leker kull. En kompis blir kullad men springer bara vidare. De andra stannar och säger: Du blev kullad! Två kompisar har bestämt att de ska leka på rasten. En tredje kompis frågar en av dem om de.


Vi får ofta frågan om böcker för de yngre barnen, främst i förskoleåldern, som ska handla om hur man är en bra kompis. Hur gör man när det uppstått en konflikt, hur löser man den, vad gör man om alla inte får vara med och hur känns det om man inte får vara med och leka. På förskolan behöver man arbeta ofta och mycket med hur man är en bra kompis , hur man ska förhålla sig till andra och vad det innebär att vara en del av en grupp. I den här serien finns Kompiskort i A3-format, små kompissagor som handlar om hur det är att vara en bra kompis , ett kompispussel samt två mjukisdjur, Igelkott och Kanin.


Vem räddar Alfons Åberg” och fokus har vi valt att lägga på hur man är en bra kompis. Vi har efter att ha läst böckerna om Alfons Åberg märkt att de har tydliga budskap och behandlar en del värdegrundsfrågor som är viktigt att bearbeta redan i tidig ålder. Samarbete och vänskap är roligt och det är viktigt att ta avstånd från utanförskap. Alltför många barn idag vet hur det känns att inte få vara med och leka. Boken visar fördelarna av att samarbeta, dela med sig, hjälpas åt och vara vänner.


Första sidan i varje saga innehåller tips på hur sidorna ska sorteras, om du skulle vilja skriva ut sagan på papper. De nyaste sagorna är markerade med NYTT!

Om man blir det kan det vara skönt att vara ensam en stund och fundera över vad som blev fel. Sedan kan man be om ursäkt och fråga om vi ska vara vänner igen. Man lär sig av dem som är äldre, menar Lovisa. Att vara en bra kompis är något som man lär sig med tiden. Bamses kompisbok innehåller tre spännande Bamse- sagor och barnpsykologen Jenny Klefboms tips om att vara kompisar.


Det rena vattnet kan törsten släcka, genom att kasta en hink vatten på Magna kan Parum den stora björnen väcka! När regnet faller ner från skyn, är stövlar bra att ha när Parum vandrar i dyn. Ibland kan det vara svårt att muntligt förmedla sina känslor, och då kan barnen istället skriva ned sina tankar.


Till det aktuella avsnittet passar det bra att fokusera på hur en bra kompis är mot andra. Låt dina elever välja ut en kompis att beskriva. Varför är just den här kompisen bra ? Att bli en bra kompis är något man kan träna på.


Enligt Amelie Furborg är det viktigt att prata med sitt barn om hur man är när man är en bra kompis. Du måste vara tydlig med att man inte får vara elak mot andra. Sen är det viktigt att förklara för barnet varför man inte får säga eller göra så.


Kul när de hoppade in i filmerna och löste allt så bra ! Jag lärde mig tips på hur man är en bra vän. Lille Lustig känner sig ensam och har inga kompisar att leka med. En dag lämnar han sin röda stövel där han bor och ger sig ut på äventyr i skogen. Att sätta igång samtal om kamratskap. Att väcka tankar hos eleverna om hur en bra kompis ska vara och om man själv är en bra kompis.


Att skapa förståelse betydelsen av hur man behandlar andra. Titta på filmen Värsta bästa vänner och samtala om vad man har sett. Befria din kompis Varje barn har en ärtpåse på huvudet och alla får gå, springa runt, framåt, bakåt eller krypa på alla fyra.


Om man tappar sin ärtpåse, blir man förstena en kompis som fortfarande har sin ärtpåse på huvudet kan befria genom att plocka upp ärtpåsen från golvet och lägga tillbaka den på kompisens huvud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg