fredag 29 november 2019

Sälja hus vid skilsmässa

Sälja hus vid skilsmässa

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Ladda hem checklistan idag. Planera begravningen hemifrån. Jämför alla mäklare och välj den som passar dig bäst! På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online.


Vid en skilsmässa ska en bodelning ske, där makarnas egendom fördelas mellan dem. I bodelningen ska makarnas giftorättsgodset ingå , vilket är allt som inte är enskild egendom. Vid en bodelning ska man först beräkna makarnas andel i boet. Vägrar sälja huset vid skilsmässa , vad gör man?


Sälja hus vid skilsmässa

Om din sambo vägrar sälja lägenheten eller huset vid en separation så har du lagen på din sida att göra en tvångsförsäljning. Enligt samäganderättslagen så kan du ansöka hos tingsrätten för att få till en försäljning via offentlig auktionsförfarande. Detta händer med hus och bolån vid skilsmässa När ni går skilda vägar och ska ta hand om hus - och bohagsfrågan kan detta delas upp i olika steg. Det normala är att du först ansöker om äktenskapsskillna sedan hanterar du bodelningsfrågorna.


Men man kan även träffa ett så kallat föravtal inför förestående äktenskapsskillnad. Men lagen tvingar er dock inte att sälja huset. Om du vare sig vill eller har råd att köpa ut din make från huset , men han vill och kan köpa ut dig, har du inte rätt att framtvinga en försäljning av huset. Det beror på att det vid en skilsmässa ska göras en bodelning där era tillgångar och skulder delas lika mellan er och där ni fördelar vilken egendom respektive make ska få. Ni ligger i skilsmässa , och du äger hälften av huset.


Självklart måste han sälja huset eller på något sätt lösa ut dig. Ta kontakt med en jurist. Det han gör, att vägra bodelning, är faktiskt olagligt.


Och du skall INTE skuldsätta dig för att försörja honom. Efter en skilsmässa , d. En bodelning kan även göras under själva skilsmässan. En skilsmässa kan ta lång ti det kan vara så att makarna har barn under år och därför måste ha en betänketid på månader. Sedan skulle ni vid en försäljning få betala reavinsskatt.


Bodelning av fastighet – Bodelning av fastighet görs under bestående äktenskap eller i samband med skilsmässa. När ni vill överlåta en fastighet mellan er under äktenskapet är en bodelning det vanligaste tillvägagångssättet. En bekant har blivit så dement att han fått flytta in på ett hem.


Kan då hans hustru, som är från Philippinerna, sälja huset och skicka allt bohag till Philippinerna. En bror till mannen vill polisanmäla kvinnan, som han menar, tömmer boet innan maken är död. Hej, Situationen är att jag står inför en skilsmässa. Jag och min fru äger gemensamt vårt hus.


Sälja hus vid skilsmässa

Jag är villig att köpa min frus andel i huset och bo kvar. Min fru vill inte bo kvar i huset ,men vill inte sälja sin andel till mig. Hon vill att vi skall sälja huset till utomstående. Om någon bodelning inte skedde när skilsmässan ägde rum kan du förmodligen begära att bodelning ska ske i efterhand. Det finns kanske en möjlighet för dig att ogiltigförklara försäljningen av huset.


Om ni använt huset som gemensam bostad kan din make inte sälja den utan ditt skriftliga samtycke enligt kap § ÄktB. En värdering i samband med lån ger inte samma resultat som värdering för försäljning. Blev själv blåst på detta sätt, när jag köpte in mig i en fastighet på en tidigare värdering där syftet var att låna upp pengar. Diffen mellan den värderingen och den som gjordes vid skilsmässan var 450. Ingen rimlig värdeminskning på.


Bra att veta att juristen inte ville skriva ett sånt avtal. Jag antar att man måste ha färdiga summor vid bouppdelning och inte en hypotetisk framtida försäljningssumma. Ett sådant avtal skulle kunna öppna för att den som bor kvar i fastigheten blir skogstokig och sälja huset för en tia (knappast troligt här, men ändå). Så min syn på saken är klart att huset bör säljas.


Men vid en separation är det inte alltid rationellt tänkande som styr viljor och beslut. Har precis fått reda på att om den ena parten vill sälja men den andra motsätter sig, kan man tydligen gå till domstol för att få till en försäljning. Huset är idag belånat för 2. Mkr, och för två år sen gjorde vår bank och en annan bank oberoende av varandra en värdering på 2. Om denna står sig än i dag gör vi alltså en vinst på 5kkr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg