måndag 15 oktober 2018

Tingsrätten bodelning

För att bodelning ska kunna göras efter ett samboförhållande så måste den av er som vill göra en bodelning meddela den andre det inom ett år från det att förhållandet upphörde. Annars finns det ingen rätt till bodelning och tingsrätten kan då inte utse bodelningsförrättare. Bodela under äktenskapet. Om ni vill bodela under äktenskapet måste ni anmäla till Skatteverket att ni tänker göra en bodelning innan ni kan skriva bodelningshandlingen.


En bodelning registreras hos tingsrätten när bodelningen görs under bestående äktenskap.

Vid skilsmässa är det ansökan som registreras hos tingsrätten men ej bodelningen. Skälet och typen av bodelning avgör vissa praktiska saker. Om ni gör en bodelning vid skilsmässa ska ni lämna in ansökan om bodelning till Tingsrätten. Om ni vill göra en bodelning under äktenskapet ska ansökan skickas till Skatteverket. Ni kan efter genomförd bodelning registrera den hos Skatteverket.


Det går extremt långsamt. Under tiden kostar fastigheten pengar.

Själva bodelningen tar alltså inte så lång ti men processerna med bank osv kan ta lite längre tid. Har ingen bodelning gjorts kan alltså en av er begära att en bodelning ska göras många år senare. Viktigt är att vara medveten om att bodelningen ändå utgår från den ekonomiska situation som var aktuell den dagen er ansökan om äktenskapsskillnad registrerades hos tingsrätten. Vid en äktenskapsskillnad ska dina och din makes egendom fördelas mellan er genom bodelning (kap. § första stycket ÄktB). I en bodelning ska dina och din makes giftorättsgods ingå (kap. § ÄktB).


Med giftorättsgods menas sådana egendom som inte är enskild egendom (kap. § ÄktB). Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Fyll i och ladda ner ditt dokument online. En sådan bodelning kallas även för äktenskapsbodelning och är en frivillig ekonomisk uppgörelse mellan makar. För att kunna genomföra den här typen av bodelning krävs det att båda makarna är överens om att bodelningen skall genomföras och även om hur den gemensamma egendomen skall fördelas mellan respektive part.


En del bodelningar är mycket enkla att göra, medan andra kan vara mycket komplicerade. Om makar inte kan komma överens om hur de ska dela sina tillgångar och skulder, vare sig själva eller med hjälp av ombu kan de vända sig till en bodelningsförrättare. Om ni inte kan enas om hur bodelningen ska utföras eller om din sambo vägrar att medverka till bodelningen kan du vända dig till tingsrätten för att få en bodelningsförrättare utsedd. Skriv alltid ett bodelningsavtal i samband med bodelningen.


Hovrätten ändrade beslutet med hänvisning till av domstolsverket anförda skäl, att arbetet med den bakomliggande bodelningen inte ingick i målet utan att det ankom på rättshjälpsnämnden att ta ställning till biträdets anspråk i den delen. Vid kortare förhållanden kan det i vissa fall finnas möjlighet att jämka en bodelning på så vis att den som hade mest med sig in i boet får behålla mer.

Tingsrätten beviljade ersättning till biträdet för dennes arbete i dess helhet. Sambos behöver enbart bodela om en eller båda parter så önskar. Ladda ner en gratis mall för blankett till bodelning och skilsmässa med råd och tips. Mallen innehåller exempel för enklare anpassning.


Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg