tisdag 16 oktober 2018

Faser av sorg

Det kan finnas försvårande omständigheter kring dödsfallet som motverkar naturlig återhämtning. Nycklar för att övervinna sorgens fem faser. Det som åsamkar människor mest smärta är vanligtvis döden och separationer.


Faser av sorg

Trots att den nya frånvaron är smärtsam måste man resa sig upp och gå vidare med livet, för sin egen och andras skull. Sorgens olika faser Sorgens olika delar Regina Birkehorn har bidragit till VIMIL genom att skriva om de fyra olika faserna: chock-, reaktions-, bearbetnings- och nyorienteringsfasen. Chockfasen När man råkar ut för det mest hemska och det man minst kan ha kontroll på, nämligen att någon dör. Det är då man kliver in i chockfasen.


Det finns olika sätt att beskriva hur det känns att ha sorg. Tidigare har sorg beskrivits som något som följer vissa bestämda faser. Nu utgår forskningen från en modell där den som sörjer pendlar mellan två lägen.


Det ena läget kännetecknas av förlusten. Det andra läget kännetecknas av den nya tillvaron utan den som har dött. Hur förlusterna upplevs är individuellt, men dödsfall och skilsmässor är oftast smärtsamma. Sorgbearbetning innebär att finna en ny mening att leva, utan att vara rädd för att bli sårad igen.


Sorgen kan komma av att mista jobbet, när en relation tar slut, om du eller någon nära anhörig blir sjuk, vid dödsfall, du mister ett husdjur eller att inte kunna få några barn – ja, listan kan göras lång och sorgen är alltid. Kritik av denna femstegsmodell av sorg beror främst på brist på empirisk forskning och empiriska bevis som stöder de faser som beskrivits av Kübler-Ross och, tvärtemot, visar observationer på andra sätt att uttrycka sorg. Nu är han en främling och jag känner inte igen honom.


Faser av sorg

Att han var tvungen att offra mig för att själv kunna vara lycklig. Han bara stängde en dörr och öppnade en ny. Sorg – olika faser och ansikten.


Kraftlöshet, ont i magen, tryck över bröstet samt värk av olika slag, ibland i muskler och skelett är inte ovanligt. Att vara drabbad av sorg är ingen sjukdom och tillståndet ska inte medikaliseras. Här kan du läsa om det döende barnets sista ti och höra läkare och annan vårdpersonal berätta om hur det kan gå till. Föräldrar delar med sig av sina erfarenheter, känslor och tankar och ger sin bild av händelseförloppet. En kris är en möjlig reaktion på en förlust, sorg eller att något förändras mycket i livet.


I samband med sorg eller ett svårt sjukdomsbesked är det vanligt att känna tomhet och förtvivlan. Du kan känna dig ensam, övergiven och uppleva att du har förlorat makten över ditt liv. Att hantera sorg tar lång ti ofta mycket längre tid än du tror.


Och det är okej, säger Linnander. Det första året är ofta ett upp-och-ned-år, du tar dig ofta igenom det utan att riktigt ha fått grepp om det där med ”aldrig mer”. Krissituationens fyra faser.


Chock − inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen. Att en chockad person verkar opåverkad kan misstolkas av omgivningen som att han eller hon är oberörd. Faser i sorg - och krisbearbetning - Den här artikeln är skriven av DavidE, sajtvärd på pyskologi i fokus.


Långsamt, långsamt befinner du dig i den här fasen. För att lära sig förstå sin. Många kan tack vare sitt dagliga nätverk komma hit. Från att dela allt, till att kommunicera med stela sms.


Faser av sorg

Att göra slut kan vara traumatiskt och jämförbart med att sluta med en drog, visar forskning. Det kan kännas bra att få en överblick över den process du är inne i när du sörjer. Nedanom beskrivs sorgeprocessen i fyra faser , som kan vara längre eller kortare, passera helt obemärkta och gå in i varandra.


Bekymra dig inte om du inte tycker att din sorg följer det här mönstret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg