tisdag 2 oktober 2018

Familjeterapi övningar

Mentaliseringsbaserad familjeterapi Utifrån mentaliseringsteorin har olika behand-lingsprogram växt fram varav några riktar sig till barn, ungdomar och familjer. Den metod jag till-sammans med några kollegor inom BUP sedan en tid prövar att arbeta utifrån och funnit användbar är MBT-F, mentaliseringsbaserad familjeterapi. Lek och olika externaliserande övningar kan underlätta för barnet att aktivt ta del i den terapeutiska processen. De bidrar till att bryta hierarkiska mönster och förväntningar liksom till att barnet kan befrias från bilden av sig själv som ett problem.


Vi kommer att gå genom aktuell forskning om familjeterapi vid ätstörningar. Börjar oftast med ordet ”jag”. Här är inledningsvis några övningar som är bra när du är trött och behöver öka energierna i kroppen.


För att komma i kontakt med oss och eventuellt boka samtal, ring på vår telefontid måndag, onsdag och fredag 10. Peter talade om och genom övningar visade hur man kan använda skulptering och gestaltning i familjearbete! Hela familjen behöver inte samlas på samma gång under familjeterapi , det fungerar utmärkt också när delar av familjen samlas för att lösa problem, klara besvärliga livssituationer eller komma ur en kris.


Familjeterapi övningar

Multidimensionell familjeterapi i svensk kontext är en manualstyr evidens- och familjebaserad öppenvårdsbehandling som är särskilt utvecklad för ungdomar, och dess anhöriga i samsjuklighet med begynnande eller pågående missbruk, NP problematik, psykisk ohälsa, kriminalitet och andra avvikande beteenden. Genom ny kunskap, konkreta verktyg och övning kan ni bli starkare, både var och en för sig och tillsammans som par. Syftet är att hitta hur var och en vill leva och tydligt kartlägga exakt vad som kan förändras för att ni ska kunna nå era mål och skapa en tillvaro som båda trivs i. BOKA par- eller enskilda samtal. Detta eftersom man tidigt kunde bevisa positiva resultat efter behandling med familjeterapi.


Precis som andra former av terapi varierar resultaten från familj till familj, men de flesta som lämnar familjeterapi har i alla fall lärt sig att kommunicera bättre och tydligare med sina relationer. Kurs i Emotionellt fokuserad familjeterapi EFFT, reparerar relationer och skapar resilience. Det går i Stockholm Svergie. Kompetenscentrum för psykoterapi (KCP) presenterar i samarbete med Maria Ungdom utbildning i familjeterapi vid beroende och beteendeproblem hos barn och ungdomar. Familjeterapi för barn och ungdomar med beroende och beteendeproblem, hp, HT 19.


Korta föreläsningar varvas med övningar som du gör med din partner enskilt. Tyngdpunkten ligger på er relation men det finns även möjlighet att dela med sig av sina tankar och reflektioner. Vi kommer inte att klä av oss, prata sexleksaker eller göra kroppsövningar.


Med hjälp av bland annat övningar i medveten närvaro, mindfulness, går behandlingen ut på att personen ska lära sig att acceptera istället för att undvika vissa tankar och känslor. Dialektisk Beteendeterapi, DBT, är särskilt utformad för personer med självskadebeteende. För att förstå dig själv bättre kan de här övningarna vara till hjälp. Uppmärksamma i vilka möten du upplever ömsesidig kontakt och känner dig sedd och förstådd.


Det blir också inslag med praktisk övning och diskussion. Målgrupp är personer verksamma inom hälso- och sjukvår psykiatri, beroendepsykiatri, socialtjänst, skola med mera, både inom offentlig och privat sektor, och som möter barn, unga och vuxna i rådgivning, behandling, terapi och i utredning, samt andra intresserade. Par och familjer som vill få det bättre i sin relation eller avsluta sitt förhållande kan vända sig till Göteborgs Stads familjerådgivning för att få hjälp. Boken Lärobok i familjeterapi är den mest lättlästa och mest genomarbetare boken om familjeterapi. Praktisk övning i familjeterapeutiska kärnkomponenter och tekniker-Orientering i funktionell familjeterapi (FFT) - Övning i att kritiskt läsa vetenskapliga artiklar om familjeterapeutiskt arbete.


Kursupplägg Vi arbetar med webbaserat material, föreläsningar, praktiska övningar , seminarier, diskussionsgrupper och litteraturstudier. Nu har min bok ”Andas med Gud” kommit ut på Argument förlag. Den innehåller andliga övningar för alla åldrar – lunga, rörliga, skapande, meditativa, övningar som för oss inåt och övningar som för oss utåt, övningar mitt i livet och övningar när jag vill dra mig undan.


Guide till sex olika terapiformer, som KBT, IBCT och EFT, vilka kan vara till hjälp för en relation i gungning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg