fredag 12 oktober 2018

Mossbekämpning i gräsmattan

Mossbekämpning i gräsmattan

Har man mycket mossa i gräsmattan behandlar man den först. Allra först gör man rent på mattan och tar bort pinnar och skräp som fallit ned. Förr räfsade man igenom gräsmattan ordentligt på våren med en fjädrande räfsa. Mossa i gräsmattan får du bort med Algomin. Effektivt, enkelt och miljövänligt!


Mossbekämpning i gräsmattan

Algomin stärker gräset så det konkurrerar ut mossan naturligt. Att fastställa vad mossan i gräsmattan beror på är A och O om man vill bli av med mossan. Tar man inte bort orsaken till att mossan trivs i gräsmattan kommer mossan garanterat tillbaka, även om du tar bort den tillfälligt.


Här har du checklistan och åtgärderna. Om du har mossa i gräsmattan bör du använda ett bekämpningsmedel t. Weibulls Stoppar mossa eller Tergents MOSS NIX. Det går också bra att använda vattenlösligt Järnsulfat FerroGent (1-dl. i liter vatten på kvm).


Mossbekämpning i gräsmattan

Använd alltid en spridarramp till vattenkannan. Det gör att gräsmattan kan se ut att vara full av mossa i början av säsongen. Har du en stark gräsmatta och sköter den kommer gräset klara av att konkurrera ut mossan.


Men om mossan tagit över och gräset är svagt behöver du göra en insats för att gräset ska få den kraft som behövs. Bli av med ogräs i gräsmattan med rätt metod och produkt. Vi har flera produkter inom ogräsmedel som aktivt motverkar ogräs i gräsmattan.


Se alla produkter för medel och bekämpning av mossa och ogräs. Rätt verktyg för ogräsbekämpning Det finns en rad bra hjälpmedel för den som inte tycker om att plocka ogräs för hand. Ta bort mossa genom mossbekämpning. För att få bort mossan från gräsmattan på lägre sikt är det skötsel och.


Använd toppdress för att förbättra en sliten gräsmatta eller skydda utsatta delar av gräsmattan. Toppdressa gräsmattan på våren eller hösten var 3-år. Häxringar eller älvdans är gamla folkliga benämningar på det här fenomenet. De pryder knappast mattan och vill du ha bort dem så är det nu på sommaren de ska bekämpas. Den har en mindre kornstorlek som medför en bättre och jämnare fördelning över gräsmattan samt en snabbare avgivning av näringsämnen.


När du klipper gräsmattan för sista gången på hösten bör du inte klippa för lågt. En gräshöjd med fem centimeter brukar vara bra. Var också noga med att kratta gräsmattan inför vintervilan.


Var tredje år bör du sprida ut kilo dolomitkalk per 1kvadratmeter gräsmatta för att stärka den. Ska man behandla mossa i gräsmattan med mossrivare eller annan metod? Kan man använda mossa GTI och tak GTI på samma sätt? Ojämheter i gräsmattan måste fyllas med sandrik jor så kallad toppdressning. Detta omfattas även av RUT-avdrag.


Lite gräs Har du mycket ogräs är i gräsmattan är det oftast ett tecken på gräsmattan saknar näring. Alla utom ett medel innehåller också järnsulfat som tar död på mossan. Frånvaron av ogräs gör att gräsmattan får en tätare yta och jämnare grön färg. Skillnaden i utseende mellan de behandlade rutorna var påtaglig. Testet påbörjades i september förra året då vi spred ut mossbekämpning på flera olika gräsmattor.


Reparera om det blivit fläckar i gräsmattan under vintern eller stödså om gräset verkar glest. Har du skuggiga partier finns speciella gräsblandningar som är anpassade för skugga. Jag vattnade ut järnsulfat förra året ett himla jobb om man har en stor gräsmatta!


Iår hittade jag ett preparat som bröderna nelson tilverkar. Man bara köper en dunk koplar ihop med trädgårdsslangen (gardena koppling) och vattnar. Det som förra året tog flera timmar var klart på en halvtimme.


Nejlikbroskskivling och andra liknande svampar kan växa i ring i gräsmattan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg