fredag 26 oktober 2018

Hur många drabbas av psykisk ohälsa

Hur många drabbas av psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa är vanligt. I Sverige är psykisk ohälsa av olika slag det vanligaste hälsoproblemet. Lika många är drabbade av det som smärta av i rörelseorganen, det vill säga rygg, nacke och skelett. Studier visar att cirka procent av svenska kvinnor och procent av männen har psykiatriska besvär som till exempel oro eller.


Tuffare arbetsmarknad. I dag har närmare 190. Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga mellan 15–år. Sverige, vilket är fyra gånger fler än som dör i trafiken.


Trots att många mår bra är psykisk ohälsa , av olika gra vanligt. Värst drabbade är kvinnor och unga där det dessutom skett en ökning. Var fjärde person kommer någon gång i livet att drabbas av psykisk ohälsa.


Hur många drabbas av psykisk ohälsa

Depression är den enskilt största orsaken till funktionsnedsättning i världen. Jessica har själv under perioder varit drabbad av ångest, samt varit anhörig och vän till många andra i sin omgivning som drabbats av psykisk ohälsa och sjukdom. Flera av de som hon jobbat med har drabbats.


Jessica brinner för dessa frågor och för arbetet att förebygga psykisk ohälsa. Hon påpekar att trots att det kan drabba oss. Kvinnor drabbas oftare av psykisk ohälsa på grund av hög arbetsbelastning och stress. Men nu stiger sjuktalen även bland män. Varje år får även många människor besked om att deras psykiska ohälsa har ett namn – att de har en psykisk sjukdom.


Barn påverkas av psykisk sjukdom i familjen Att drabbas av en psykisk sjukdom kan innebära att man för en kortare eller längre period inte klarar av att arbeta, sköta om sig själv eller sitt barn på egen hand. Följande genomgång utan anspråk på att vara heltäckande tar upp de vanligaste psykiska besvär vi drabbas av i Sverige idag. Vi tittar på hur många som drabbas och framförallt vad det innebär att drabbas. Allmänt Alla säger ju att den psykiska ohälsan har ökat.


Men hur vet vi det, vilka är bevisen för att det är så? Hur påverkas samhället av att unga mår dåligt? Man ser att de som lider av psykisk ohälsa inte orkar gå klart utbildningar, därmed får de svårare att komma ut i arbetslivet. Det leder i sin tur till ett upplevt utanförskap. Personer som i ung ålder drabbas av psykiska besvär löper större risk att bli ännu sjukare när de blir äldre.


Chansen att de utbildar sig efter gymnasiet minskar och likaså deras förmåga att klara sig ekonomiskt. Många har svårt att få jobb, dels på grund av bristande utbildning, men också för att de har svårt med relationer. I denna rapport framkommer det att psykisk ohälsa är vanligare hos äldre personer som är över år än hos yngre personer som är mellan och år. Socialstyrelsen har lyft området psykisk ohälsa i en rad tidigare rap-porter. Den drabbar unga med alla bakgrunder, och har olika skäl.


En del studier pekar på en oro som växer när ungas självbild och kravbild inte möts. De många möjligheterna blir lätt till stora krav när man matas med bilder av vad det är att vara lyckad. WHO betonar vikten av att våga prata om depression för att fler ska söka och få hjälp. Det är viktigt att minska stigmatisering kring psykisk ohälsa. Vi kan alla drabbas av depression och den som drabbas ska veta att det finns hjälp att få, säger Ida Erixon, utredare på Folkhälsomyndigheten.


Läs gärna det här inlägget om psykisk ohälsa och psykiatrisk vård över världen om ni vill veta mer om det. Vi kan kalla det globalisering eller övergång från industrisamhälle till något nytt. Jag menar att vi allvarligt måste fundera över hur vi som samhälle ska möta den här utvecklingen.


Växande klyftor, utslagning av stora grupper unga på arbetsmarknaden, psykisk ohälsa – inget av det här löser sig automatiskt. Hur kan jag se om någon lider av psykisk ohälsa ? Det kan vara svårare att orka tänka på och stödja folk i sin närhet och även att själv be om hjälp eller ta tag i att söka upp vården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg