onsdag 3 oktober 2018

Överdeterminerade kriser

Överdeterminerade kriser

Kriser kan riva upp tidigare sår för en del särskilt känsliga personer. Kanske har man en gång i tiden varit med om något krisartat, men inte klarat eller fått hjälp att arbeta sig igenom den krisen på ett bra sätt. Då kan den nya krisen bli desto allvarligare.


Krisen kallas då överdeterminerad. Krisreaktionerna bestäms av den grad som skadan innebär för individen. Har inte tidigare kriser genomarbetats väl så kan nya kriser bli överdeterminerade , dvs reaktionens styrka beror inte enbart av den utlösande faktorn utan även av underliggande olösta kriser.


Vanligt är att vi skiljer mellan två olika typer av kriser : utvecklingskriser och traumatiska kriser. Det är naturligt att förändringar sker i våra liv och som en följd av det utvecklas vi som människor men ibland händer det att man då en förändring sker inte längre känner att man har grepp om tillvaron. Start studying Psykiatri - psykiska kriser. Learn vocabulary, terms, and more with flashcards, games, and other study tools.


Överdeterminerade kriser

Se även avsnittet Posttraumatiskt stressyndrom i detta kapitel. En kris drabbar alla människor någon gång under sitt liv. Vi reagera ofta starkt, med ångest och förtvivlan och det är därför viktigt att ha kunskap om krisreaktionen.


Den kunskapen gör det oftast lättare att hantera krisen på ett bättre sätt. Uppstår på grund av tidigare obearbetad kris, och river upp gamla sår. Utöver den direkta anledningen till krisen (ex. risk att behöva lämna sitt hem) finns det andra faktorer (ex. en turbulent barndom med många flyttar) som påverkar. Många känner en rädsla för att man ska bli psykisk sjuk eftersom man mår så dåligt.


Många menar att kriser är en förutsättning för utveckling och mognad. Religiösa samfund är vana att hjälpa till vid kriser. En del har också sorgegrupper som du kan delta i. Du behöver inte vara troende för att delta. Allmänt om kriser : Ordet kris betyder ungefär avgörande vändpunkt. I det kinesiska språket finns det två tecken för ordet kris, det ena betyder fara och det andra är möjlighet.


När man råkar ut för en kris så kan det upplevas som en fara om man inte gör någonting åt den, ex löser den. För att göra din upplevelse av vår sajt så bra som möjligt använder vi cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.


En rekommendation är därför att diskussioner om vad som händer när psykoterapeuten själv är i kris blir del av utbildningen till psykoterapeut. Det finns inga omdömen till denna titeln. Klicka här för att vara den första som skriver ett omdöme.


Uppdaterad personuppgiftspolicy och användning av kakor. Det är vanligt att äldre människor drabbas av ångest. Kriser , framförallt obearbetade kriser , kan ge upphov till ångest. Sannolikheten att man efter ett långt liv samlat på sig obearbetade kriser är också stor. Psykiska kriser Människor berättar Psykiska kriser Vad är en psykisk kris?


Inte nödvändigtvis av sjukdomen, men av annat, sådant som gör att man förstår varför det mynnat ut i just en ätstörning. För mig bara blev det så här. Då jag inte varit med om några traumatiska eller överdeterminerade kriser finns det varken någonstans hos eller någonting i mig att rota.


Resonera kring begreppen vaccinationsanalogin kontra överdeterminerade kriser samt använd några utvecklingsuppgifter för att belysa. När krisreaktionen blir värre än vad man trodde. Yttre faktorer spelar också in och inte bara den direkta anledningen till krisen. Till en början var mötena med mina behandlare hjälpande, numera känns det mer som om de är, jag vill inte säga stjälpande, men obetydliga.


Den typen av behandling verkar inte bita på mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg