måndag 17 september 2018

Kolla fertilitet hos kvinnor

Om man misstänker att fertiliteten är nedsatt brukar både mannen och kvinnan få gå igenom en utredning. I de fall där man hittar en faktisk orsak till att det inte blir några barn visar sig problemet ligga hos kvinnan i ungefär vart tredje fall, hos mannen i vart tredje och hos både mannen och kvinnan i den sista tredjedelen. Tyvärr är det inte många kvinnor som är medvetna om detta och väntar därför helt enkelt alldeles för länge.


Kolla fertilitet hos kvinnor

Mannens fertilitet minskar också med åldern, även om den inte upphör helt. Dessa mäter mängden av vissa hormon, som ökar i samband med ägglossningen, i urinen. Att ha järnkoll på sin ägglossning kan skapa en negativ stress som i sin tur påverkar fertiliteten. Den vanligaste orsaken till att kvinnor har svårt för att bli gravida på naturlig väg, är utan tvivel åldern. Man brukar säga att när man rundar 30-års ålder, är kvinnans fertilitet dalande.


När vi blir år är fertiliteten mycket drastiskt dalande, och om man är över år så är chansen för graviditet mycket liten. Det skiljer sig kraftigt åt från kvinna till kvinna - vissa kommer i klimakteriet vid 3 andra blir spontant gravida vid 48. Men, för de flesta brukar det se ut någorlunda så här. Fram till är majoriteten normalt fertila.


Okej, det kanske var lite överdrivet, men någon gång når man den där åldersgränsen då det blir svårare och så småningom omöjligt att bli gravid. Hur kollar man fertiliteten på kvinnor ? Och måste man kolla fertiliteten på både mannen och kvinnan samtidigt eller kan man vänta att göra de på mannen? Fertilitet betyder förmåga att fortplanta sig. Den kan påverkas av flera saker.


Här kan du läsa mer om hur befruktningen går till. När befruktningen inte lyckas kan det bero flera orsaker: Hos ungefär en tredjedel beror barnlösheten på kvalitén hos spermierna. Hos en tredjedel är det livmodern eller äggen som är problemet. Intresset för att delta har varit enormt.


Julia Wilson, 3 tvekade aldrig när hon fick brev med ett erbjudande om att delta i projektet. Om man skulle råka bli gravid vid din ålder är risken för missfall mycket stor. Men det finns också kvinnor runt som både blivit gravida och sedan fött friska barn.


Hos män undersöks vanligtvis spermiernas kvalitet och antal. Hos kvinnor tas ett blodprov för att undersöka äggstockarna, äggreserven och kroppens förutsättningar för att bli gravid. Ett vanligt sätt att testa fertilitet är genom test av follikelstimulerande hormon (FSH).


Kolla fertilitet hos kvinnor

Den mest fertila åldern för att bli gravid är hos kvinnor 18–år och hos män under år. Det gäller såväl kvinnor som män. Höga halter kortisol dämpar hormonproduktionen hos både män och kvinnor. Man kan få det kollat men man måste ofta vara envis.


Kvinnan bör även kolla vitamin B1 som styr det hormonella systemet. Boch folsyra stöttar varandra, de två är den enda generella rekommendation jag ger kvinnor gällande kosttillskott. Detta är helt ofarligt. Blödningar kan också komma senare i graviditeten utan att det behöver betyda något negativt.


Andra symptom vid en tidig graviditet kan vara att brösten känns ömma och spända. Men det är alltid bra att kolla upp det hos sin läkare eller barnmorska. Vissa kvinnor upplever också illamående från och till.


Men innan du korkar upp rödvinet vill forskare klargöra att studiens resultat inte betyder att kvinnor som försöker bli med barn ska dricka rött vin varje kväll. Studien visade att cirka fem glas rött vin i månaden kan ha en positiv effekt på kvinnors fertilitet. Låg fertilitet hos kvinnor - ett växande problem Problemet med låg fertilitet har alltid funnits, och i samband med den moderna livsstilen vi lever idag, upplever fler och fler par problem. Då problemet har funnits sedan länge tillbaka, har det med tiden utvecklats produkter för att kunna hjälpa par med fertilitet och öka chansen att bli gravid.


Det är känt som det ”feminina” hormonet. Testosteron är i sin tur det ”maskulina” hormonet. Kvinnor har mer östrogen medan män har mer testosteron. Fertell och tillförlitligheten är procent.


Om både mannen och kvinnan använder testet kan över procent av orsakerna till infertiliteten identifieras. Men testet kan ändå inte ge en heltäckande bild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg