onsdag 5 september 2018

Gaser i magen huskur

Du kan dricka en kopp innan din huvudmåltid för att förhindra gasbildning eller för att bli av med gaser när de uppkommer. En trasa med varmt vatten. När du börjar känna obehag i magen eller uppblåsthet i buken kan du även använda denna enkla huskur : en trasa med varmt vatten. Lägg den på magen så slappnar den av och gaserna.


Gaser i magen huskur

Många faktorer kan leda till problem med gaser i magen. Till exempel: att äta för mycket kryddstark mat, lida av stress (producerar för mycket syra) samt andas in luft medan du äter. På samma sätt kan gaser och obehagliga lukter orsakas av olika livsmedel som vi äter varje dag, vilka kan orsaka denna reaktion i våra tarmsystem.


Buksmärta, gaser i magen , förstoppning och illamående är vanliga symptom. Många drabbas även av trötthet, sömnstörningar, huvudvärk, ryggvärk eller hjärtklappning. Efter år som sjuksköterska ville jag ta reda på hur den stora grupp människor som inte får någon organisk diagnos men trots allt har symptom hanterar situationen. Fibrer fyller upp, och hjälper till att hålla magen regelbunden och motarbeta förstoppning. För mycket kan i stället göra dig gasig när bakterierna i din tarm kämpar för att bryta ner de nyttiga fibrerna.


Gaser i magen huskur

Tack för tipset om havregrynsgröt med katrinplommon och chiafrön. Enda nackdelen är att detta samtidigt kan ge magknip och gaser för en del. Låg-FODMAP kosten: en kost baserad på att utesluta särskilda kolhydrater som lätt jäser i magen vilket ger extra gaser.


Som i sin tur kan öka buktrycket och förvärra halsbränna. Enzymer och magsyra: även brist på dessa kan försämra matsmältningen och ge mer gaser , måltider som ligger kvar längre i magsäcken och därmed ökat. Långvarig användning av avföringsmedel eller läkemedel som ger förstoppning kan bidra till problem med mycket gaser i magen. Mycket gaser i magen kan vara en del av sjukdomsbilden vid IBS (Irritable Bowel Syndrome) – en ofarlig, men tidvis besvärande, överkänslig tarm. Gas i magen och i tarmarna är något som alla har.


Gasen består av luft som du sväljer eller som bildas i tjocktarmen när kroppen bryter ner mat. Att ha gaser kan göra att magen sväller och att du får ont, men är oftast inte farligt och beror sällan på en allvarlig sjukdom. De allra flesta av oss har någon gång upplevt besvär med magen i någon form. Diarré, förstoppning, gaser eller mer diffusa symtom som magknip, ballongmage och uppkördhet är vanligt förekommande. Här nedan hittar du olika produkter som kan lindra besvären med gaser , orolig mage och IBS på olika sätt.


Om du är förstoppa se till att dricka massor av vatten, träna och äta fibrer. Du är extra känslig för gaser. Vissa människor är helt enkelt mer känsliga för gaser än andra. Den främsta orsaken till gaser i magen är kolhydrater som bryts ner.


Gaserna kommer också från den luft du får i dig när du äter och dricker samt från fibrer. Fibrer är nyttiga eftersom de hjälper magen att arbeta och ser till att blodsocker och kolesterol är på en jämn nivå, men de kan också ge mycket gaser. Magen och tarmarna har ett eget nervsystem och kallas ibland av forskare för ”bukhjärnan”. Orsaker till gaser i magen Gaser uppstår främst när kroppen bryter ner mat och när vi sväljer.


Man kan även få ökad mängd gas när man dricker kolsyrat vatten eller läsk, eftersom kolsyrade drycker innehåller gas. Andra orsaker till gaser i magen kan vara exempelvis dyspepsi, känslig mage. Det är inte så konstigt. Probiotika kan lindra gasbildning i magen – fråga på apoteket!


Gaser i magen huskur

Dålig matsmältning kan ge gaser i magen. Prova eventuellt ett kosttillskott med enzymer. Till sist måste vi uppmana dig att släppa ut gaserna. Om du håller inne dem riskerar du att din mage blir ännu mer uppblåst och att du börjar få ont. Magknip, gaser och uppkördhet – känns det igen?


Om din mage inte mår bra kan den behöva vila från svårsmält mat. Här kommer en lista på nio olika livsmedel som är bra för magen. Viktigt ät dock att prova sig fram. Vad tål just din mage? Om du låter magen ha några timmar på sig att smälta maten innan du går och lägger dig kommer du vakna med en plattare mage än om du äter middag strax innan sänggång.


IBS-symptom och magont? Gaser i magen är fullkomligt normalt och är inget att skämmas över. Under en helt vanlig dag passerar stora mängder gas genom magen , varav en del från de bakterier i tarmen som bryter ner maten, samt en del från när vi sväljer luft.


Lillan har så ont i magen och minifom-dropparna gör ingen nytta. Hon får massage flera gånger om dagen, men det är inte tillräckligt. Något jag kan äta eller inte äta som kan hjälpa henne?


Med hjälp av senna blads extrakt, som är kända för att ha en naturlig laxerande verkan, kan Intensive Colon Cleanse kosttillskott hjälpa dig att gå ner den vikt runt magen som har gjort att du sett uppsvälld ut och har gjort att du känt dig begränsad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg