fredag 21 september 2018

Chatta med någon när man mår dåligt

Stöd om du mår dåligt. Här hittar du ställen du kan kontakta om du behöver stöd eller bara vill prata med någon. De flesta kan du kontakta gratis och anonymt.


En del har öppet dygnet runt, andra några timmar i veckan. Ring 1och be att få tala med jourhavande präst.

Det går också att mejla eller chatta. Mer information finns på svenska kyrkan. Du kan prata om vad du vill. Det är vanligt att må dåligt då och då.


Det finns mycket som du kan göra själv för att må bättre om du känner dig orolig, ledsen eller stressad. Ibland kan det räcka att du tar hand om dig och din kropp. Vi kan tipsa dig om vart du kan vända dig för att få stöd i den staden som du bor i. Eller så vill du prata om något helt annat.

Jourhavande medmänniska. De är inte kuratorer, psykologer eller läkare. För en del kan det räcka att prata med någon på det sättet en eller ett par gånger. För andra kan det vara ett steg på vägen till att våga söka hjälp i verkligheten. Bris ger stöd på nätet till unga som mår dåligt.


Man kan ringa, mejla eller chatta anonymt. Här finns också tips om chattar och jourtelefoner för dig som mår psykiskt dåligt. Där finns också information om hur du hittar vård i ditt landsting. Om du har akuta självmordstankar eller på annat sätt känner hopplöshet och du inte känner att du får hjälp någon annanstans ska du inte dra dig för att åka till psykakuten. Men man kan ärva en känslighet som person och det kan vara bra att man vet om det och kan få prata med någon vid tillfälle.


Skulle du inte kunna prata med någon läkare eller psykolog och få lite mer information om vad du kan göra för att må bättre. Den normen kan kännas väldigt svår att leva upp till när man mår dåligt. Att ha självmordstankar kan göra att du drar dig undan andra människor och känner dig väldigt ensam.


Hur blir man av med självmordstankar? Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv utan prata med någon. Mer än var fjärde person drabbas någon gång i sitt liv och man behöver stöd av andra.


Så här hjälper du någon i din närhet som mår dåligt.

Osäkerhet och en rädsla att lägga sig i för mycket kan göra att man drar sig undan från någon som verkar må dåligt. Men bara att finnas där och visa att man är öppen för lyssna eller hjälpa är ett stort stöd. Ofta känns det bra att prata med någon om man mår dåligt. Att sätta ord på vad du känner kan göra att du ser någon ny möjlighet som du inte tänkt på tidigare. I vissa lägen är det bra att berätta för någon man känner – en förälder, kompis, lärare, skolsköterska, skolkurator eller annan vuxen.


Att undvika när du pratar med någon som mår dåligt Mind. Våga be om hjälp när du mår dåligt - Malou. Den som mår dåligt mår sällan bättre av att läsa ”Carpe Diem” mot en solnedgång. Du är inte misslycka snarare väldigt normal, mär du periodvis inte hittar motivationen eller klarar av att tänka positivt. Vi behöver prata mer om när livet känns tufft.


Livlinan kan ge stöd och information till dig som är ung och lever nära någon som mår psykiskt dåligt. På sajten kan du ställa frågor anonymt, få veta vad andra upplever och vilken hjälp man kan få. Livlinans webbplats (extern länk) med råd till unga som lever nära någon som mår psykiskt dåligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg