fredag 7 september 2018

Gåva fastighet arv

Hjälp drabbade - redan idag! Ge en gåva genom ActionAid. Få ett gåvobevis att ge bort i present. Tillsammans kan vi besegra cancer. Stöd Sveriges främsta cancerforskning!


Bidra till livsviktig forskning så att fler överlever cancer.

Har fastighet förvärvats genom arv , testamente, gåva , bodelning eller liknande, dvs. Vid gåva av fastighet eller vid gåva som innebär att minderåriga barn också får en skul revers, till sina föräldrar måste en god man förordnas av överförmyndaren, för att ta emot gåvan eller att givaren utser en särskild förvaltare, t ex en nära anhörig. En gåva till bröstarvinge (barn eller barnbarn) ses som förskott på arv om man inte bestämt annat. Det innebär att gåvans värde ska räknas av från arvet i framtiden. Om det är givarens önskan att gåvan inte ska ses som förskott på arv kan man bestämma det i gåvobrevet.


För att undvika att gåvan ska ses som förskott på arv så kan ni helt enkelt skriva in i gåvobrevet att den inte ska ses som förskott på arv (Ärvdabalken kap och 3§§). Vidare så kan ditt syskon ha rätt till förstärkt laglottsskydd om gåvan till sitt syfte är att likställa med ett testamente. Gåva av fastighet är framförallt vanligt vid generationsskiften.

För fastigheter gäller huvudsaklighetsprincipen, som innebär att överlåtelsen antingen ses som en gåva eller köp. Vi går igenom vad som gäller för dig som vill ge bort din fastighet i gåva till t ex dina barn. Fastighet – gåva mot betalning? Värdet av gåvan räknas nämligen bort från det som barnet ska få i arv och gör att de andra barnen erhåller mer i arv än den som redan fått en gåva.


Det är dock “större” gåvor och inte vanliga t. En fastighet utgör typiskt sett en sådan gåva som presumeras utgöra förskott på arv såvida den avlidne inte uttryckt att så inte varit avsikten. Ett förskott på arv har vidare ingen preskriptionstid. Men mitt råd är att du ändå är det. Om du dör inom tio år kan det som du skänkt till ett av barnen räknas som förskott på arv. Om er pappainte vill att gåvan av fastigheten ska räknas som förskott på arv måste han pånågot sätt uttrycka denna vilja.


Det krävs inte att detta uttrycks skriftligt,men det underlättar mycket att ha ett skriftligt bevis för det. Ett enkelt sättvore att upprätta ett testamente där detta framgår. En arvlåtare som vill gynna en bröstarvinge kan dock bestämma att en gåva inte ska avräknas som förskott på bröstarvingens framtida arv och då gäller inte presumtionen längre (kap. § st. ärvdabalken). Ladda ner ett juridiskt korrekt gåvobrev för fastighet nu direkt! Men vill du ge bort dyrare saker så ska du registrera gåvan hos Skatteverket.


Om gåvan betraktas som förskott på arv påverkas också fördelningen av kvarlåtenskapen mellan barnen när man dör. Handlar det om fastigheter behöver du ansöka om lagfart.

Anledningen är att skydda kreditorer och lånegivare. Du kan alltså inte helt problemfritt skänka en belånad fastighet. Frågan om gåvor mellan makar är reglerad i äktenskapsbalken kapitlet. Gåva för aktier, fonder och pengar.


Vid gåva i form av aktier, fonder och pengar behövs normalt sett inget gåvobrev om gåvan inte är villkorad. Läs mer om hur du kan använda gåvobrevet för att till exempel ge bort ett hus eller fastighet. Lagen säger att det som ett av barnen har fått i gåva ska avräknas från dennes arv om inte annat har sagts i samband med överlåtelsen eller om det kan anses underförstått att gåvan inte ska avräknas. Att sälja en fastighet till underpris ska anses utgöra en gåva till den delen som skiljer det riktiga värdet från köpepriset.


Du ärver en fastighet som är taxerad som lantbruksenhet från din faster och söker lagfart med stöd av testamentet. Du behöver inte ansöka om jordförvärvstillstånd eftersom det är ett arv. Registrera gåva mellan makar. Du som vill ge bort en gåva till din make gör så här för att registrera den hos Skatteverket: Formulera en gåvohandling.


En gåvohandling kan vara ett gåvobrev, det vill säga ett avtal om vad som ska ges bort. Ett sådant behövs när du t.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg