måndag 28 januari 2019

Vad gäller vid bodelning

Det kan vara något förvirrande att olika regler gäller vid äktenskap och samboskap. Det här är de viktigaste skillnaderna mellan de olika bodelningarna: I äktenskap räknas parterna som en juridisk person – i samboskap är parterna två juridiska personer. Vad gäller vid skilsmässa?


Så fungerar bodelning , ansökan och betänketid. Expert ger råd om bodelning , ansökan och betänketid. Barn från tidigare äktenskap.

Skillnad mellan äktenskap, samboskap. Här reder vi ut vad som gäller ! Bodelning betyder att makarna efter en skilsmässa delar upp sin egendom mellan sig. Bodelning vid skilsmässa är obligatorisk och ett formellt skriftligt bodelningsavtal krävs för att bodelningen ska vara giltig. Vid skilsmässa sätter ett bodelningsavtal rent juridiskt punkt för er ekonomiska.


I mitt svar till dig kommer jag börja med att utreda vad som faktiskt skall ingå vid en bodelning mellan dig och din man. Efter det kommer jag förklara vad som sker med den egendom som ni skall dela på och även vad det finns för undantag som kan appliceras i din situation. Slutligen kommer jag även ge dig råd.

Det finns dock en begränsning vad avser skulder som avser enskild egendom. Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte.


Rent inkomstskattemässigt gäller att om arbetsgivaren äger försäkringen som arbetstagaren får, så anses försäkringen i princip oöverlåtbar (kap. och §§ inkomstskattelagen). Om en pensionsförsäkring ska ingå i en bodelning vid skilsmässa, beror på hur försäkringsavtalet är utformat. Vid en skilsmässa ska parets tillgångar delas mellan parterna.


I Privata Affärers juridikskola får du lära dig vad som gäller vid bodelning. Sambolagen vid dödsfall. Om en sambo dör är det endast den efterlevande sambon som har rätt att ansöka om bodelning. Den efterlevande kan bo kvar i den gemensamma bostaden om den vill efter den andras död. Informativ artikel som redogör för reglerna kring bodelning i samband med en skilsmässa samt vad du bör tänka på när du ska göra en bodelning.


Detta gäller dock inte om det finns särkullbarn – barn som endast den ena av makarna är förälder till. Dessa har rätt att få sitt arv utan dröjsmål. Oavsett om arvingarna är bröstarvingar eller särkullbarn skall både bouppteckning och bodelning göras. Min fd makes och min gemensamma jurist säger att bodelning skall ske av det belopp jag löneväxlat i form av den lön jag skulle fått ut netto efter marginalskatt.


Vem som får bo kvar efter en bodelning vid skilsmässa, separation och dödsfall är inte enbart en hyresrättslig fråga, utan även familjerättsliga regler spelar in. Hyresvärden måste exempelvis acceptera en hyresgäst som fått sig kontraktet tilldelat efter en bodelning eller när hyrestagaren avlidit. Vår genomgång visar vad som.

Basbeloppsregeln gäller före särkullbarns laglottsrätt och testamentariska förordnanden. Något förenklat kan man säga att allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods. Vid en bodelning är det giftorättsgodset som ska delas lika (många undantag från denna likadelningsprincip). Man kan säga att vardera part har en giftorätt i den andra makens egendom, men som först aktualiseras vid en bodelning.


Era respektive andelar i bostaden framkommer när nettovärdet delas med två. Det är det värde som var och en av samborna ska erhålla i bodelningen vad gäller bostaden och således den summa som den sambo som överlåter sin andel av bostaden ska ersättas med i bodelningen , det vill säga bodelningslikviden. Sådana saker lämnas helt utanför vid en bodelning.


Vill man ge sådant till varandra får man använda ett gåvobrev. Ska samborna inom en snar framtid gifta sig ska de istället skriva ett äktenskapsförord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg