tisdag 8 januari 2019

Skotsk whisky

Skotsk whisky

Skotsk whisky , Scotch, är whisky från Skottland. Enligt brittisk lagstiftning ska en whisky uppfylla följande villkor för att kunna kallas skotsk whisky : whiskyn måste ha mognat på ekfat i minst tre år. Omdöme: En skotsk whisky som för ovanlighetens skull är trippeldestillerad – något som annars mest förknippas med Irland.


Resultatet är en whisky med gott om frukt och lite blommighet, tillsammans med hasselnötter, smörkola och fatkrydda. Beroende pÃ¥ i vilken av de fyra produktionsomrÃ¥dena i Skottland som whiskyn är producerad i. Whisky från Skottland är känd för att vara något av det finast inom whisky , som man kan få. Mångfaldheten inom skottsk whisky är stor, från de rökiga och torvaktiga whiskyerna från öar som exempelvis Islay, till de krämiga och eleganta och ibland sötmafylliga whiskyerna från Speyside i höglandet.


Omdöme: Att Japan är en världsnation vad gäller whisky vet vi ju redan, och här är ytterligare ett bevis på det. Välbalanserad och finessrik whisky med vaniljtoner, gott om cederträ, ljus chokla gula äpplen och torkad aprikos. Henrik Aflodal, whiskyexpert, har satt betyg på hela olika sorters whisky.


Här hittar du de mest sålda sorterna - och Henriks egna favoriter. Skotsk Single Malt Whisky På denne side finder du et stort udvalg af skotsk single malt whisky - som i daglig tale også blot kaldes for Scotch. Denne slags whisky er helt speciel, og du kan under de forskellige mærker læse meget mere om de forskellige skotsk single malt whiskyer.


Generelt deler man skotsk whisky op i tre hovedtyper: Grain. Allt om whisky är tidningen för dig som är intresserad av whisky och öl. Gemensamt för skotsk whisky och irländsk whiskey är att den måste lagras minst tre år för att vid försäljning få kallas whisky. Ofta är dock whiskysorterna lagrade betydligt längre.


Whiskeyn är efter destilleringen färglös och förvaras sedan i rostfria fat tills den hälls upp i ekfat, och först då betalar tillverkaren skatt. Malt whisky är den ursprungliga whiskytypen i Skottland även om merparten är blended whisky. Men beroende på vilken del av Skottland som whiskyn är producerad är rökigheten mer eller mindre påtaglig. Skotsk single malt whisky =maltwhisky från ett enda destilleri tillverkad i enkelpanna.


Aberlour YO Aberlour YO Aberlour YO Aberlour a`Bunadh Adelphi Fascadale YO Ailsa Bay anCnoc YO anCnoc Peatheart Batch Ardbeg Alligator Ardbeg An Oa Ardbeg Ardbog Ardbeg Auriverdes Ardbeg Blasda Ardbeg Corryvreckan Ardbeg Dark Cove Committee. Genom att låta kornet gro omvandlas stärkelsen i kornet till socker, närmare bestämt maltos. Whisky Marketplace Sverige är en avancerad sök- och prisjämförelsemotor för whisky. Hitta de bästa priserna för alla typer av whisky på nätet.


Skotsk whisky

Webbutik för whisky med jämförelser mellan olika sorters skotsk single malt, blende japansk whisky , amerikansk och irländsk whiskey , m. När vi presenterade topplistan över mest sålda whisky i Sverige så var intresset stort. Många förvånades och känslor rördes upp över att blended säljer överlägset mest jämfört med single malt. Kanadensisk whisky , görs delvis av majs och är mild i stilen och är tillåten att smaksättas. Amerikansk whiskey - whisky , finns i flera olika stilar.


Den kanske mest kända är Bourbon som skall vara gjord av minst procent majs. Ryewhiskey görs på min. Senast skrev jag om irländsk whisky , och trots att länderna annars är ganska lika varandra, så skiljer sig deras whisky åt ordentligt! Det är nämligen så att medan den irländska whiskyn för det mesta saknar röksmak, så har skotsk whisky desto mer av den varan.


Glädjande nog lever Ellsbergers bok upp till den kaxiga underrubriken – detta är nämligen det mest kompletta verket om whisky som publicerats. Boken vänder sig inte enbart till nybörjaren utan erbjuder den redan insatte ett komplett uppslagsverk om skotsk whisky och dess historia samt en ingående beskrivning av tillverkningens alla moment. Det är den här torveldningen som ger den karaktäristiska rökigheten som många skotska whiskysorter har. Irländsk whiskey är generellt betydligt mjukare och lite sötare i smaken än den skotska , dels eftersom man inte torvröker och dels för att whiskeyn här destilleras tre gånger istället för två.


Rare Whisky 1är en fristående och oberoende sajt som analyserar whiskymarknaden och följer värdeökningen på skotsk Single malt whisky. Blended Scotch Whisky En blandning av single malt whisky från olika destillerier tillsammans med grain whisky. Enklare blended whisky innehåller inte mer än malt whisky men i dyrare sorter kan maltinnehållet vara upp mot.


Av all skotskt whisky som säljs utgör blended whisky cirka. Recept med whisky i mat och drinkar. Tänk på att använda en neutral whisky från Speyside eller Irland utan så mycket röksmak till drinkar som Irish coffee och i matlagning.


Tato whisky potěší znalce, ale také všechny milovníky ušlechtilých nápojů, skotské či irské whisky , ať už se jedná o single malt nebo míchanou podobu. Vyberte si podle svého vkusu, chuti a oblíbenosti, zkuste však také experimentovat. Bude-li třeba, s výběrem té nejlepší whisky Vám odborně poradíme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg