torsdag 27 december 2018

Män som misshandlar kvinnor

Vi som träffar de här männen ser att våldet bygger på samma mekanismer oavsett om den drabbade är man eller kvinna och att behovet av stöd och hjälp också är likvärdigt. Vi vill inte på något sätt att samhället ska minska stödet för utsatta kvinnor , tvärtom så har många av oss varit och är mycket aktiva i den kampen. Sidan riktar sig till kvinnor som har blivit misshandlade av en man. Därför benämns misshandlaren som ” man ” och den som blivit misshandlad som ” kvinna ”. Varningstecken har valt att rikta sig till kvinnor som blir misshandlade av en man , eftersom det är just där Varningstecken har sin kunskap.


Vår erfarenhet är att så gott som alla män anser att det är fel att slå en kvinna.

Det har man fått lära sig tidigt i livet och de flesta ser ned på män som bryter mot denna regel. Du kommer med största sannolikhet att själv bli arresterad och troligtvis åtalad för grov kvinnofridskränkning eftersom din partner kommer att använda hela statens enorma stödsystem för misshandlade kvinnor för att hämnas. Att frivilligt sitta inne har använts som sätt för män att ta sig ur denna typ av förhållande.


Våld i nära relationer drabbar kvinnor , män och barn inom såväl särkönade som samkönade förhållanden. Begreppet våld i nära relationer omfattar alla övergrepp som är kriminaliserade enligt den straffrättsliga lagstiftningens förbud mot våld mot enskilda personer, exempelvis misshandel, sexuella övergrepp, dråp och mord. Något som kanske inte är så förvånansvärt är att många män som misshandlar sin hustru har växt upp i en familj där våld och misshandel förekommer. De flesta som misshandlar en kvinna har växt upp i ett hem där det råder ’krig’”, skriver Michael Groetsch, som har forskat i ämnet kvinnomisshandel i mer än tjugo år.


Att inte socialen, eller samhället, har bättre resurser och stöd till de kvinnor (mestadels kvinnor jag mött som drabbats av män som misshandlar ) som behöver det…fattar inte jag!

Det är normaliseringen av våldet som , tillsammans med den traumatiska bindningen (se Offret), gör att kvinnan stannar kvar. Det som för en annan, utomstående kvinna , skulle upplevas chockerande, märkligt eller oacceptabelt, kan för den som blivit misshandlad under lång tid ha kommit att bli alldeles normalt. Ju fler beröringspunkter och ju viktigare relation, desto större risk för såväl kvinnor som för män , papperskorgar eller parkerade bilar. Som offer gör man klokt i att glömma vad man lärt sig, det kan vara eNs fel att två träter. Ofta när vi snackar om män som misshandlar , våldtar eller mördar kvinnor kommer termen ”sjuka män ” upp.


Män som våldtar, misshandlar eller mördar kan uppfattas som helt sinnessjuka. För vem gör så med en annan människa? Jo, enligt anmälningarna kan det vara din man , expojkvän, sambo, pappa, brorsa eller kompis. Ser man någonting som inte står rätt till genom hur män och kvinnor agerar mot varandra eller hör en berättelse så tycker jag att man , hur obekvämt det än är, ska försöka nå de här personerna och mannen inte minst och få honom att inse vad han håller på med. Varje dag anmäler kvinnor i Sverige att de blivit misshandlade.


Varannan vecka mördas en kvinna av en man hon känner. Hur ska våldet mot kvinnor stoppas? Besöksförbud och trygghetslarm räcker inte för att skydda kvinnor mot män som misshandlar. I USA finns en annan metod – männen botas med ett ”vredesvaccin”. En annan är att jämföra med andras mycket grövre våld och på så sätt förminska det man själv har gjort.


Kvinnor som väljer män och om igen som är dåligt för dem Vissa kvinnor fortsätter att komma ut med en man som är dåligt för dem. Susanne Boethius har också analyserat enkätsvar från närmare 2män som sökt hjälp vid olika. Det är lika relevant som att påstå att män misshandlar kvinnor därför att morötter är orangea.

Ska man diskutera misshandel som fenomen måste man inse att det inte går att hänvisa till hjärnorna och psyket - minst lika många kvinnor som män misshandlar. Män som misshandlar kvinnor måste få hjälp med att bryta si-na våldsamma beteenden. Därför har en ny be-handlingsmetod införts inom kriminalvården.


Jag vaknade upp redan efter första behandlingsmötet, säger Nicklas, år. Kriminalvårdens behandlingsprogram för män som misshandlat sin partner fasas ut. Anledningen är att de som fått behandlingen i så stor grad fortsätter misshandla. Att män som misshandlar kvinnor sett sin pappa slå mamma är en ofta använd förklaringsmodell.


I undersökningar har man hittat sådana samban men samtidigt konstateras att majoriteten av män som misshandlar inte har bevittnat våld mot sin mamma. I går skrev Dagens ETC om männen som slår kvinnor – personer från alla hörn i samhället. I dag ställer vi oss frågan: Vad är det som driver män till att använda våld mot människor i sin närhet? I grunden handlar det om en strukturell ojämlikhet mellan kvinnor och män , även om det inte förklarar allt.


Många som utsatts för både fysisk och psykisk misshandel har sagt att de upplevde den psykiska misshandeln som värre än slagen och sparkarna. Misshandeln brukar i regel trappas upp och det är inte ovanligt att den som misshandlar psykiskt börjar ta till även fysiskt våld efter ett tag. Det var runt klockan åtta på kvällen som 20-årig kvinnan skulle hämta sin cykel. När kvinnan skulle plocka upp cykelnyckeln kommer två män och slår henne i nacken. Det verkar som att det här är helt oprovocerat.


Efter misshandeln så går de bara från platsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg