måndag 10 december 2018

När kan man senast göra abort

Oavsett varför du gör abort och avsett om beslutet var lätt eller svårt kan det vara skönt att få hjälp att reda ut tankarna. Du kan ha ett behov av att prata och få stöd både när du står inför beslutet om abort , och i efterhand när aborten är genomförd. Det gäller även dig som varit delaktig till graviditeten.


När kan jag göra abort ? En graviditet räknas från senaste mensens första dag.

Du räknar alltså inte från när du tror att befruktningen hände. Fram till och med graviditetsvecka har du rätt att göra abort utan att behöva förklara varför för någon. Efter vecka måste Socialstyrelsen ge tillstånd för abort.


Baaam frågade Åsa Enervik, barnmorska på RFSU, om allt från hur en abort praktiskt fungerar till om det kan påverka om man vill bli gravid i framtiden. Denna information hjälper personalen att avgöra hur långt i graviditeten du är gången och kan på så sätt ge rätt råd. Många sjukhus har tydligen slutat att göra kir.


Svar på allt är ett community-baserat forum där medlemmar kan ställa frågor om vad som helst.

Vi har samlat många år av kunskap och publicerar nu detta för alla att ta del av. Och får man välja själv på vilket sätt, alltså om det blir operation eller om man gör det med piller? Det är nämligen så att jag är gravid och jag vet inte riktigt vad jag ska göra.


Måste föräldrarna få veta om man gjort en abort ? Majoriteten av Europas länder har gått mot strömmen, med lagar som gör det förhållandevis enkelt att få en abort. Detta kan dock snabbt förändras. Efter två dygn får man tabletter som sätter igång värkarbetet.


Efter aborten görs en undersökning av livmoderinnehållet och en eventuell skrapning av livmodern kan bli aktuell om aborten inte bedöms som komplett. Den gör så att graviditetshormonerna i kroppen sjunker och att livmoderhalsen mjuknar och öppnar sig. Efter att du har tagit tabletten får du åka hem. Hon kan aldrig tvingas, varken att göra en abort eller att genomföra havandeskapet.


Sverige inte ha sina föräldrars godkännande. Däremot har föräldrar eller vårdnadshavare rätt att få veta att man gör en abort , om man är under år. Lämpligen låter man en veterinär undersöka tiken under den 4e dräktighetsveckan och upptäcker man att hon är dräktig på ultraljud görs aborten innan dag 30. Fostrena aborteras inom en vecka, men ibland avstöts fostrena inte fullständigt och då kan man göra om behandlingen efter dagar.


Den aktiva substansen i tabletten gör att livmodern inte kan svara på kroppens eget graviditetsbevarande hormon, progesteron.

Man måste svälja tabletten på kliniken men kan sen gå hem efter cirka 30–minuter. Genom att man tagit denna tablett har aborten påbörjats, men man behöver inte känna någon effekt av tabletten. Om man beslutar sig för att göra abort är det bättre ju fortare man gör aborten. Medicinsk abort görs med hjälp av tabletter och är det vanligaste sättet att göra abort.


Fördelen med medicinsk abort är att det är skonsammare mot kroppen. Först får du ett läkemedel som gör att graviditeten avstannar. Om man gör gravtestet för tidigt har hormonnivåerna således inte stigit tillräckligt för att testet ska ge ett säkert svar.


Beställ online: Allt för att bli gravi ägglossningstest, graviditetstest och mycket mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg