tisdag 7 januari 2020

Varför var älvsborgs fästning så viktig för sverige

Att Älvsborgs lösen inte motsvarade en så stor summa idag, men var betungande då, beror dels på att produktionen per invånare var mycket lägre för 4år sedan, och dels på att skatternas andel av total BNP var mycket mindre. Om man kunde inta dessa befästningar skulle man få kontroll över Göta Älvs mynning och skära av svenskarnas tillgång till Västerhavet. Fästningen var dock det försvarspolitiskt viktigaste eftersom detta var Sveriges enda hamn åt väster. Betalningen av denna andra Älvsborgs lösen skedde genom lån, extraskatter och intäkter från kopparhandeln.


Viktig historisk källa. För historie- och släktforskare har Älvsborgs lösen blivit en viktig urkund. Danskarna tar Älvsborgs fästning och kräver lösen på en miljon riksdaler.


Varför var Älvsborgs fästning så viktig för Sverige ? Gustav Adolf spenderade många år nere i Europa och krigade. Vem hjälpte till att administrera och styra Sverige under hans frånvaro? Gustav den II Adolf krigar även i Polen mot sin kusin. Hårdast var bestämmelsen att Danmark behöll Älvsborgs fästning och sju härader i Västergötland som pant för ett krigsskadestånd på miljon riksdaler, den så kallade Älvsborgs lösen. Gamla Älvsborgs fästning eller Älvsborgs slott som det kallades av sina samtida var strategiskt oerhört viktigt för Sverige.


Slottet försvarade den lilla smala korridoren längs Göta älv som utgjorde Sveriges enda fria handelsled mot väster. Sverige , en kil som gjorde att Danmark och Norge inte längre hade någon landgräns mot varann. Norrmännen hade ju tagit Hisingen och nuvarande Bohuslän i besittning medan Halland kontrollerades av danskarna. Se til exempel orten Lödöse, som under medeltiden var en viktig hamnstad vid Göta Älv. Gamla Elfborg låg på den södra sidan av Göta älv, på den plats som idag heter Klippan och ingår i stadsdelen Majorna i Göteborg.


Fästningen uppfördes initialt i trä, vilket senare byttes ut mot granit och tegel. Danskarna visste om att Älvsborgs var den enda svenska besittningen på västkusten eftersom Hallan Skåne samt Blekinge tillhörde Danmark medan Bohuslän tillhörde Norge. Annars så skulle dom inte har tagit fästningen om Danmark inte hade vetat om att den var viktig för Sverige. Sverige hade en smal korridor från Älvsborgs fästning vid Göta Älvs mynning in till det viktiga Lödöse, dagens Gamlestaden, Karl IX var den förste kung som insåg vikten av en bosättning vid Västerhavet. Han drog upp planerna till en mycket speciell stad som enbart skulle befolkas av holländare.


Anledningen till kungamötet i Halmstad var att man ville fira att Sverige till slut lyckats betala de en miljon silvermynt som Danmark begärt i lösen för att Sverige skulle återfå Älvsborgs fästning. Att stjäla från människors hem var allvarligt, men allra allvarligast var att stjäla ur Guds och församlingens hus. Ur samhällets synvinkel ansågs det rationellare. Brevet är en viktig historisk källa för oss, eftersom det är det enda brev vi har kvar från den tiden, som är skrivet av en vanlig svensk karolin. Av brevet kommer du att förstå hur mycket religionen betydde för människor på den här tiden.


Tomtplanritningen gjordes av Johan Salvius som återkommit till Sverige efter studier vid utländska universitet. Majorna, skulle rivas och att stenen från denna skulle användas till byggnader i Göteborg och till uppförandet av Nya Älvsborg. Om upplevelsen - Båtutflykt till Nya Älvsborgs fästning : Du ges ett historiskt viktigt möte på en av de mest bevarade fästningarna i Norden. Låt dig fångas av stämningen, inspireras av miljön och uppleva det skådespel där du möter kloka kommendanter, intelligenta sjuksköterskor och finurliga fångar som berättar varför saker. Mycket tack vare fästningskommendanten och översten som måste gå i borgen för att få låna fyra kanoner i Göteborg.


Bodens fästning , är den sista större militära anläggning som uppförts i Sverige. De rika järnmalmsfyndigheterna gjorde att landsdelen framstod som viktigare än tidigare, vartill kom att Boden hade blivit en järnvägsknut, något som kraftigt medverkade till beslutet att anlägga. Tillsammans med Älvsborgs fästning , Tre Kronor och Viborgs slott anses Kalmar slott vara ett av de viktigaste fästena under Sveriges historia. Något som verkligen gjort Kalmar slott så oerhört viktigt under historiens gång är Kalmarunionen, eller snarare bildandet av denna.


Nya Fästning : Utflykt - se 1omdömen, bilder och fantastiska erbjudanden på Göteborg, Sverige på TripAdvisor. Det blev viktigt för Sverige att säkra detta kustområde, som ständigt hotades av de nordiska grannarna, och av det skälet uppfördes flera fästningar , bl. Så småningom anlades en stad vid älvmynningen, först med namnet Götaholm och sedan Nya Lödöse.


Det första kriget blir mot Danmark. Varför kallas Göteborg även för Lilla London? Vi hade stor handel över Nordsjön med Storbritannien under denna tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg