tisdag 14 januari 2020

Vad gäller ekonomiskt vid skilsmässa

Om någon av er, eller båda, vill få till en ändring i vårdnaden av gemensamma barn, gäller bland annat – i enlighet med vad som ovan skrivits för gifta – att detta kan göras genom avtal eller dom. Samma regler som för gifta gäller även vid bestämmande av underhållsbidrag för barn. En duktigt advokat kan under en timmes rådgivning i stora drag förklara vad en skilsmässa rent ekonomiskt och juridiskt kommer att innebära för just Dig och dessutom ge Dig ett antal tips och råd ”på vägen”. Finns det barn brukar den som bor med barnen få behålla hemmet.


Den andra maken måste förstås kompenseras ekonomiskt om det är en fastighet eller en bostadsrätt.

Om barnen bor lika mycket hos båda föräldrarna efter en skilsmässa , behöver ingen betala underhållsbidrag. I går skrev jag om ekonomiska fallgropar och här kommer en checklista för att få ekonomin att fungera så bra som möjligt under och efter en separation. Sätt av tider då ni pratar ostört om ekonomin. Försök sträva efter att göra det bästa möjliga av situationen för bådas bästa. Lista saker som behöver göras och fördela.


Så fungerar bodelning, ansökan och betänketid. Vad innebär bodelning? Expert ger råd om bodelning, ansökan och betänketid.

Skillnad mellan äktenskap, samboskap. Barn från tidigare äktenskap. Huvudregeln vid växelvis boende är att det inte råder skyldighet att betala något underhållsbidrag.


B ska makarna under äktenskapet gemensamt bidra till kostnader och personliga behov utefter efter sin förmåga, och makarna ska leva på samma ekonomiska standard. Bodelning betyder att makarna efter en skilsmässa delar upp sin egendom mellan sig. Bodelning vid skilsmässa är obligatorisk och ett formellt skriftligt bodelningsavtal krävs för att bodelningen ska vara giltig. Vid skilsmässa sätter ett bodelningsavtal rent juridiskt punkt för er ekonomiska förbindelse och redovisar vem som ska ha vad.


Efter att ni räknat ut era respektive andelar i boet ska lottläggning ske. Lottläggning innebär att ni kommer överens om vem som får vad av giftorättsgodset. Som huvudregel när giftorättsgods fördelas gäller att varje make vid lottläggningen har rätt att i första hand få den egendom som hon eller han är ägare till. Gränsen mellan vad som är ett kortvarigt och långvarigt äktenskap brukar anges till fem år, men det får bedömas från fall till fall.


När det gäller den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget finns det, på samma sätt som för sambor, särskilda regler. Vid bodelningen görs en behovsprövning. Avgiften för barns förskola och fritids kan förändras vid en separation eftersom avgiften då ofta bestäms utifrån vad ni tjänar var och en för sig. Kontakta din kommun och fråga vad som gäller för dig och hur hög avgiften blir.


Om du vill skiljas ska du ansöka om skilsmässa vid den tingsrätt som din kommun tillhör.

Du ska upprätta en gemensam ansökan om skilsmässa. Lagen innebär att om du bor i ett annat land när du gifter dig, så kommer du omfattas av detta lands lagar vid en eventuell skilsmässa. Med tanke på de stora skillnaderna gällande skilsmässor som du precis läst om ovan gäller det att ha koll, så att skilsmässan inte får konsekvenser man inte är beredd på.


Ekonomin vid en skilsmässa. Brusten kärlek är aldrig kul och de ekonomiska konsekvenserna brukar inte heller vara. Det kan vara något förvirrande att olika regler gäller vid äktenskap och samboskap.


Det här är de viktigaste skillnaderna mellan de olika bodelningarna: I äktenskap räknas parterna som en juridisk person – i samboskap är parterna två juridiska personer. Skilsmässan i sig innebär ju merkostnader och därför kan det vara svårt att betala en större klumpsumma till Försäkringskassan på en gång. Då finns risk för att underhållsskulden går till Kronofogden. Har du egna erfarenheter av en separation eller tips på hur man räddar ekonomin vid en separation?


Det gäller både för gemensam bostad och bohag och andra saker som faller utanför sambolagen. Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Normalt vinner en dom om skilsmässa laga kraft tre veckor efter det att tingsrätten meddelat beslutet om skilsmässa mellan makarna. Emellertid är det möjligt för en make att begära bodelning så snart ansökan om skilsmässa tagits emot av tingsrätten. Om så sker ska makarna omgående göra en bodelning.


Skilsmässan ett faktum Har ni inte reglerat juridiskt i förväg är det äktenskapsbalken som reglerar vad som gäller vid skilsmässa. Det vanligaste är att ni äger halva fastigheten var om ni är gifta och det saknas äktenskapsförord. Det innebär i realiteten att ni delar på köpeskilling, vinst och förlust om ni säljer huset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg