fredag 9 oktober 2020

Underhåll vid skilsmässa

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. I ett äktenskap ska makar “var och en efter sin förmåga, bidra till det underhåll som för att deras gemensamma och personliga behov skall tillgodes” (Äktenskapsbalken kap. § 1). Vad som åsyftas är först och främst mat, bostad och belysning och dylikt. Efter en skilsmässa gäller inte dessa regler längre. Dess syfte är att göra parter och domstolar medvetna om att det vid prövning av underhållsfrågan är nödvändigt att uppmärksamma eventuella brister i den ekonomiskt svagare makens pensionsskydd.


Stadgandet om underhåll efter äktenskapsskillnad är avsett för klara undantagssituationer och skall tillämpas restriktivt.

Om ni har barn behöver ni också ta ställning till var barnen ska bo och eventuellt underhåll. Bra att veta för dig som ska skiljas eller separera. Underhåll vid skilsmässa Går igenom en skilsmässa nu, kan jag kräva min man att han betalar underhåll till mig under betänketiden (inga gemensamma barn)? Ett äktenskaps förord finns (att hans uppsparade pension och hans bilar förblir hans), med tillägg om att det inte gäller vid otrohet, och att under tiden vi är gifta är all inkomst gemensam.


Några frågor om underhåll vid skilsmässa. FB anges att den förälder som är skyldig att betala underhåll har rätt att förbehålla sig ett. Egentligen innebär skilsmässan att även de ekonomiska banden mellan makarna ska upphöra (kap § st ÄktB).


Men, den ena maken kan ha rätt till underhållsbidrag från den andre maken under en övergångstid efter skilsmässan (kap § st ÄktB). Vid skilsmässa kommer man överens om hos vilken förälder barnet har sin officiella adress.

I praktiken kan barnet dock bo en del av tiden hos sin andra förälder. Barnbidraget betalas till den förälder hos vilken barnet bor officiellt. Men vid växelvis boende är det ju som bekant inget krav på underhåll. Det förväntas att föräldrarna själv ska samarbeta utifrån barnens bästa.


Eftersom dina frågor handlar om fördelning av kostnader gällande barnen, dvs frågor om underhåll för barnen, finns svaren på dessa reglerade i Föräldrabalkens (FB) sjunde kapitel. Enligt ett avgörande från Högsta domstolen så måste det finnas ett orsakssamband mellan äktenskapet och den ena makens bristande försörjningsförmåga för att underhåll vid skilsmässa skall kunna komma ifråga. Verktyget är till för föräldrar som tillsammans vill räkna ut ett rättvist underhåll för gemensamma barn som bor mest hos den ena föräldern.


Ni kan inte använda verktyget om barnet eller barnen bor ungefär lika mycket hos er båda (växelvist boende), eller om ni har flera gemensamma barn och de inte bor tillsammans hos en av er. Vid bodelning på grund av ena makens död ska inga pensionsrättigheter ingå. Motivet bakom undantaget är att trygga den efterlevande makens pensionsbehov.


Det blir därmed ingen hopslagning och uppdelning av pensionerna som det blir vid en skilsmässa utan den efterlevande maken får behålla sina egna pensionsrättigheter. Du ansöker om skilsmässa vid den tingsrätt du tillhör, vilket beror på var du bor. På tingsrättens hemsida finner du en ansökningsblankett som du kan använda dig av.


Du behöver även betala en ansökningsavgift till tingsrätten. Mannen måste också genomgå ett faderskapstest som visar att han är barnets biologiska far. Vid en skilsmässa ska makarna göra en bodelning där de delar upp sitt giftorättsgods.


Har makarna endast enskild egendom och ingen av makarna begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken behöver inte någon bodelning göras. I samband med skilsmässa eller dödsfall skall bodelning ske.

Skilsmässa Juridik, känslor, forum, tips m. Här hittar du all information du behöver för din skilsmässa. En skilsmässa är ofta komplicera både psykiskt och juridiskt. Juridiska regler, men även tips på hur du kan undvika eller gå vidare med din skilsmässa.


För att skiljas måste en ansökan om skilsmässa upprättas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg