torsdag 15 oktober 2020

Vindskiveplåt montering

Vindskiveplåt Vindskivan av plåt skruvas fast ovanifrån med farmarskruv på husets befintliga vindskivor och är avsedda att täcka skarven mellan tak och vindskiva. Den skyddar både skarven och träskivorna från nederbörd. Magnus Österberg står uppe på ett entrétak och visar hur man monterar vindskivor. Då våra Hur gör snickaren-filmer är flera år gamla, finns det. Rengöring efter montering Metallspån eller filspån på plåtbekläd-naden eller i takrännorna måste tas bort så snart monteringen är färdig.


De kan rosta och orsaka missfärg-ning. Underhåll Den hårda och släta ytan på Lindab profilerade plåt gör det svårt för mossa och alger att växa på väggbe-klädnad eller taktäckning. Dags för nya vindskivor? Här hittar du utförlig gör det själv guide med beskrivning hur du byter vindskivor och vattenbräda på ditt tak och hus.


Vindskiveplåt från Wijo är tillverkad av varmförzinkad stålplåt med ett ytskikt av helt PVC-fri high-built polyester. Plåten är svensktillverkad och klarar det tuffa skandinaviska klimatet. Vindskiveplåten monteras på husets vindskivor och täcker skarven mellan tak och vindskiva och skyddar på så sätt både skarven och vindskivorna från regn och snö.


Dessa monteras i början resp. Steg Montera nockplåten, börja med att stöta plåten mot vindskivan. Skruva en skruv i varannan ”topp” på vardera sidan takplåten.


Avsluta vindskiveplåt Jag tycker det är snyggt när vattbrädan som klämmer fast takpappen mot vindskivan smyger ner i hängrännan och avståndet mellan vattbrädan och hängrännan blir så litet som möjligt. Har köpt lagom höga vindskivor 22x1samt vindskiveplåt enligt bild. Nu blir jag dock osäker på hur jag skall montera denna typ av vinklad vindskiveplåt , se bild nedan. Jag vill bara få verifierat att plåten skall ligga precis så som den gör på bilden, där överkant på vindskivan går mot och där jag spikar från sidan in i vindskivan vid 30. Ska montera upp plåt då existerande vattbrädor av trä har ruttnat, och undrar lite om montering.


Hur stort avstånd ska man ha mellan skruvarna som. För montering av ventilerat fågelban se kapitel ”Läktning” på sid 5. Montering av rännkrok och fotplåt Innan fotplåten monteras sätts rännkrokar på plats enligt montageanvisning för regnvattensystem. Fotplåt monteras tillfälligt med spik på takfotsläkten. Viktigt är att fotplåtarna följer en rak linje längs takfotssidan, eventuellt kan en lina användas som hjälp.


Vi hjälper till med det mesta inom plåtslageri, såväl bandtäckning av tak som alla typer av tunnplåtsarbeten. Detta innefattar till exempel tillverkning och montering av fönsterbleck, vindskiveplåt , huvar, skorstensbeslag och dylikt. Vi säljer och monterar även rännor och rör i önskad läng storlek och färg. Alltid med snabb leverans! Professionell rådgivning.


Till nybyggnation använder man nu vanligtvis vattbrädor i plåt. De kallas vattbrädesbeslag eller vindskiveplåt. På sikt blir det enklare underhåll på så sätt, men vill man behålla husets karaktär kan man absolut ersätta den gamla träbrädan med en ny. Montera de nya brädorna, gärna genom att spika dem varpå man målar över. I den allra översta raden delas pannorna för att anpassas till det aktuella takfallets längd.


Kontrollera att sidoöverläggen faller i varandra på avsett vis (pannor ska tillsammans täcka 6cm).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg