måndag 23 februari 2015

Män som slår kvinnor statistik

Män som slår kvinnor statistik

Allt våld är fel, kvinnor , män , deras barn, husdjur och övriga närstående far illa i en familjesituation som innehåller skrik, hot, kränkningar och våld. Det gäller också när resultatet delas upp på om de misstänkta var kvinnor eller män. Kriminalvården fasar nästa år ut ett behandlingsprogram för män som slår sin kvinnliga partner. Programmet Idap har använts i år – trots att studier har visat att återfallsfrekvensen är för hög, rapporterar Kaliber i Sveriges Radio. Det finns dock två stora skillnader, dels är mäns våld brutalare, dels anmäler män i betydligt lägre utsträckning än kvinnor.


Det har lett till en intensiv debatt om hur våldet ska förstås. Arrangerad bild av man som slår kvinna. Vanligare att kvinnor utsätts för grövre våld.


Omkring en tredjedel av dem sade att de hade sökt skydd därför att deras män hade uppträtt så våldsamt. I mina möten med dessa män har jag insett att de allra flesta är helt vanliga snubbar. Hade jag träffat dem i ett annat sammanhang hade jag kanske till och med blivit vän med vissa.


Stereotyperna gör att det blir svårare att nå fram till män som utövar våld och få dem att komma till rätta med sitt beteende, tror Lucas Gottzén. Kvinnofridslinjen är för dig som utsatts för våld eller hot och även för dig som anhörig till någon som utsatts för någon typ av övergrepp. Nybergh tydliggör bland annat att även om både kvinnor och män är våldsutsatta så kan det vara skillnad på själva våldet och att det därför är viktigt att politiska beslut som berör hälso- och sjukvården tar hänsyn till att våldsutsatthet mellan kvinnor och män skiljer sig åt. Det är mycket om kvinnomisshandel nu.


I procent av fallen där en kvinna blivit misshandlad har gärningspersonen varit påverkad av alkohol eller droger. Denna skillnad hänger delvis samman med att misshandel mot män oftare sker i samband med nöjeslivet, medan misshandel mot kvinnor oftare sker i hemmet eller på arbetsplatsen. För män är motsvarande siffra procent. Det skärpta amorteringskravet vid bostadsköp slår hårdare mot kvinnor än mot män.


I snitt tar det dessutom fyra år längre för kvinnor än för män att spara ihop till kontantinsatsen. Det visar en ny kartläggning baserad på statistik från SCB och Svensk Mäklarstatistik som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har gjort. Färre än var tredje företagare i Sverige är alltså kvinna.


Trots att siffran i sig inte är hög, ska man vara medveten om att det ser olika ut i olika branscher. Kvinnor och män arbetar inom olika branscher i olika grad och kvinnor och män skapar och driver även olika typer av företag. Behandling för män som slår kvinnor byts ut Är du säker på att du vill logga ut? Kristianstadsbladet är bäst i inloggat läge - som inloggad prenumerant har du obegränsad tillgång till allt innehåll. Män som har kontakt med en ursprunglig styrka blir attraktiva för kvinnor.


Män som slår kvinnor statistik

Farliga män är spännande” eftersom de äger en styrka som skänker trygghet, vilket gör att farliga män paradoxalt nog kan väcka tillit hos kvinnor. Och det är därför som kvinnor kan dras till män som misshandlar just kvinnor. Allt fler män misshandlar sina kvinnor. I år har antalet anmälda fall av våldtäkt och misshandel ökat avsevärt jämfört med förra året och den nystartade stödtelefonen Kvinnofridslinjen har bara under de första två veckorna fått ta emot över tusen samtal. Siffrorna för män i samma undersökning var.


Män utsattes oftare för trakasserier medan kvinnor var mer utsatta för hot och misshandel. Men om kvinnor hade haft lika stor muskelmassa som män så skulle det troligen varit jämställt mellan könen även gällande grövre våld. Vem som slog först i ett visst våldsbråk går kanske aldrig att få klarhet i. Det relevanta är att kvinnor och män slår i ungefär samma omfattning.


Mäns våld mot kvinnor. Det betyder inte att kvinnor aldrig kan slå män eller andra kvinnor. I lesbiska relationer kan det exempelvis också förekomma våld. Män och kvinnor är väl lika där men i praktiken så är det mer accepterat att kvinnor får slå män. Detta förhållande är en skymf mot kvinnor å ena sidan medan det å andra sidan är det mot män.


Vilket som väger tyngst går att diskutera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg