onsdag 25 februari 2015

Kalmarkriget

Att avvärja det danska angreppet. Anledningen till detta är att striderna anses ha varit som häftigast i trakterna kring Kalmar och på den svenska sydostkusten. De personer som numera kan relatera till denna i grund och botten helt onödiga katastrof är få.


Vad kan man säga om denna? Stämmer soldaternas utseende tidsmässigt med kalmarkriget ? På tavlan ser man ju också ett par fanor.

Man kan ju undra varför det står lät sin seger i kalmarkrigen föreviga. Samlingssida för artiklar om kalmarkriget Är du säker på att du vill logga ut? Småland Nyheterna är bäst i inloggat läge - som inloggad prenumerant har du obegränsad tillgång till allt innehåll. Kalmarkriget var ett krig mellan Danmark och Sverige. Nordnorge og handlen i Østersøen.


Freden slöts så småningom i Knäred varvid Sverige tvingades erlägga Älvsborgs lösen (II). Under markytan tros finnas mängder av kulor, granatsplitter och krigsgravar. Och så en timmerkista.


Kung Kristian IV förklarar Sverige krig, han förhandlar med danska rådet och ger dem ett ultimatum vilket leder till att danska rådet tvingas godkänna krigshandlingen.

Kalmars mest blodfyllda park finner man sannolikt här. Dock fullföljdes aldrig dessa planer. Somliga menar att dammen skall vara en rest från en. Flyg med BRA och besök Kristianstad Skåne. Upptäck Åhus och Österlen.


Flyg till och från Stockholm Bromma. Enligt freden i Knäred var lösensumman miljon riksdaler silvermynt. I överensstämmelse med det s. Det framgår av arkeologernas rapport som blev klar under måndagen. Vårt land var då sedan uppemot år plågat och utmattat av så gott som oupphörliga krig.


Vid krigsutbrottet låg vi sedan tidigare i krig med både Ryssland och Polen. Krigslyckan hade växlat och långt ifrån alltid varit till Sveriges fördel. Ett av elva krig mot grannlandet Danmark. Efter dagars belägring faller Kalmar i Kristian IV:s och danskarnas händer.


I mars anländer skeppen Calmar Nyckel och Fogel Grip till Wilmington, Delaware och bildar New Sweden genom att anlägga Fort Christina. Se våra permanenta utställningar, som bl. Eller delta på något av alla de evenemang som avlöser varandra på Kalmar Slott under året.


Sveriges krigsmål i det här kriget var i stort sett bara att försöka slå tillbaka det danska angreppet.

Det motsvarar att procent av orden är vanligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg