torsdag 26 februari 2015

Enskild vårdnad

Ensam vårdnad när föräldrarna inte är överens. Att väcka talan innebär att föräldern ger in en stämningsansökan till tingsrätten. God man och förvaltare. Enskild vårdnad och ensam vårdnad är samma sak, det är bara olika formuleringar.


Vill du läsa mer uttömmande information om ensam vårdnad kan du göra det i den artikeln. Vad är en interimistisk enskild vårdnad ?

När man ansöker om ensam vårdnad bör man kunna påvisa att ensam vårdnad är det bästa för barnet. Vårdnad kan vara gemensam där vårdnaden delas mellan föräldrarna eller så kan den vara ensam om en förälder inte anses vara en lämplig vårdnadshavare eller väljer att överlåta vårdnaden till den andra vårdnadshavaren. Skulle ni i framtiden ändra er, exempelvis om någon av er vill flytta med barnet och ni kommer överens om att det för barnets skull är mest praktiskt med enskild vårdnad , ska ni vända er till socialtjänstens familjerättsenhet där barnet är folkbokfört.


Där kan ni få hjälp med att skriva ett avtal om enskild vårdnad för en av er. Jag kommer i mitt svar att redovisa för vad som krävs för att enskild vårdnad ska kunna utdömas. Det föreligger en presumtion för gemensam vårdnad vilket innebär att man inte bara hur som helst förlägger att enskild vårdnad ska föreligga - gemensam vårdnad är utgångspunkten och det som man vill föredra.


Men den förälder som har ensam vårdnad har yttersta ansvaret för att barnets behov blir uppfyllda och att ni har ett positivt umgänge. Om du tycker att den förälder som har ensam vårdnad hindrar dig från umgänge helt utan grund så får du vända dig till en domstol.

Utgångspunkten är att gemensam vårdnad är det bästa för barnet. Ansökan om ensam vårdnad. Ibland är det dock inte förenligt med barnets bästa att föräldrarna har ett gemensamt vårdnadsansvar. Den gemensamma vårdnaden kan upplösas på två grunder. Den första grunden är samarbetssvårigheter.


Om du vill yrka på ändring i vårdnaden ska du vända dig till tingsrätten i den ort där barnet har sin hemvist, se FB kap 17. Om båda föräldrarna motsätter sig en gemensam vårdnad måste rätten besluta om enskild vårdnad för en av parterna. I de fall då rätten beslutar om enskild vårdnad för en av föräldrarna beslutas även hur umgänget för den andra föräldern skall se ut. Vårdnaden kan anförtros åt en förälder (så kallad ensam eller enskild vårdnad ) eller åt båda (gemensam vårdnad – det som är normen).


Domstolen kan inte besluta att vårdnaden ska vara gemensam om båda föräldrarna motsätter sig detta. Fördelningen av vårdnad visar att de flesta föräldrar har gemensam vårdnad , detta gäller ca miljoner av hemmaboende barn. Diagrammet tar inte hänsyn till alla typer av vårdnadshavare. Detta är kan vara ett gemensamt beslut som tas i och med skilsmässan eller efteråt, till exempel om någon av föräldrarna flyttar långt bort. Det kan också vara en av föräldrarna som önskar ensam vårdnad på olika grunder.


Hur man ansöker om ensam vårdnad är lite olika, beroende på vilken av ovanstående situationer det gäller. Mitt ombud har som sagt nyligen lämnat in ett int. Jag har redan int beslut på boendet.

Denna förändring beror bla på att han vägrar skriva under papper som rör barnet samt har nekat barnet vård. Tillfällig vårdnad är inget som Tingsrätterna är särskilt villiga att ta beslut om. Det finns däremot en möjlighet om du och barnets pappa är överens, då kan ni avtala om att du får ensamvårdnad. När barnets pappa har avtjänat sitt fängelsestraff och om ni är överens, så kan ni avtala om att på nytt ha gemensam vårdnad.


Beslut som rör ett barn ska alltid fattas utifrån vad som är bäst för barnet. Detta gäller till exempel i beslut om vem som ska vara barnets vårdnadshavare och var barnet ska bo. Vårdnaden om ett barn handlar om vem som har rätt att fatta vissa beslut i ett barns liv.


Det handlar om frågor om pass, skolval, sjukvård och. Samarbetssvårigheterna som du beskriver kan alltså leda till att rätten beslutar om enskild vårdnad , men det är givetvis omöjligt för mig att med säkerhet säga hur rätten skulle bedöma erat fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg