onsdag 5 augusti 2020

Vad kännetecknar romantiken

Till skillnad från upplysningen, som betonade förnuftet, hävdade romantikerna att det var känslan som var kärnan i tillvaron. Och visst finns det mycket av det i den kulturhistoriska period vi kallar romantiken. Romantiken vände sig även mot klassicismens regler. Vad menas med romantik?


Naturen spelar en viktig roll i denna epok då man ansåg att den var en spegel för själen. Detta använde man sig av när man skrev berättelser, t.

Litteraturen ändrades mycket under romantiken. Man ville inte längre höra upplysningsmännens prat om så här är det utan istället ville man ha mystik, känslor och fantasi. Läs text om romantiken (du får texten av din lärare). Textmaterialet handlar om romantiken , dess relation till upplysningen och om författarna: Goethe, Shelley, Poe och Stagnelius. En betydelsefull förmedlarroll vad gäller Sverige spelade tyskan Amalia von Helvig, som var gift med en officer i svensk tjänst.


Hon introducerade den tyska romantiken i Sverige. Omvänt gjorde hon tyskarna bekanta med samtida svensk diktkonst. Bland annat översatte hon Tegnérs Frithiofs saga, som blev mycket uppskattad i Tyskland.

Karaktärerna var ofta mystiska och mycket hemlighetsfulla. Under romantiken blir romanen, diktsamlingen och inomhusdramat vanliga på bekostnad av verseposet. Den nya bokmarknaden skapar en ny sorts litteratur - marknaden gör publiken osynlig (till skillnad från tidigare, då poeten, vissångaren mötte sin publik öga mot öga).


Bakgrund och tillkomst. En sammanfattning av de litterära epokerna upplysningen, romantiken och realismen. Här berättas om vad som kännetecknar varje epok, vad orsaken till deras uppkomst var samt ges exempel på texter inom varje epok. Observera att källor saknas.


En kortfattad genomgång om upplysningstiden (och amerikanska revolutionen). This feature is not available right now. Please try again later.


En fördjupningsuppgift som redogör för upplysningen, romantiken och realismen. Eleven berättar kort om vad som kännetecknade respektive epok, och analyserar sedan kort olika litterära verk och deras relevans för epoken. Carl Nyrén lät dem känneteckna en mängd offentliga byggnader under seklets sista decennier. Kuindzji förebådade den förenkling som kom att känneteckna de moderna målarna något decennium senare. Vid sidan av att Kina blir en allt tyngre global tungviktare står det skrivet i stjärnorna vad som kommer att känneteckna den nya.


Man ville flyta bort från de problem som romantiken hade och på så sätt blev fantasin den stora genren (lite kortfattat). Realismen däremot är lite mjukare och kan relateras en aning till romantiken som trots allt var föregångaren.

Den är mer konstaterande av känslor och var först med att beskriva saker för vad de verkligen var. Det var inte längre sagor om hjältar utan faktaberättelser om hur vardagen såg ut. Hur människor såg ut och hur de betedde sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg