torsdag 30 april 2020

Varför dog latin ut

När det Västromerska riket dog ut i slutet av 400-talet dog samtidigt det klassiska latinet ut. Men vulgärlatinet levde vidare och utvecklades så småningom till olika dialekter, och därefter till olika språk, de romanska språken. De romanska språken är bland andra italienska, spanska, portugisiska, franska och rumänska. Det var nämligen då språkets siste talare, Tuone Udaina, även kallad Burbur, avled efter att ha trampat på en landmina på ön Krk i Kroatien.


Redan under antiken utvecklades latin till ett otal dialekter.

Romaren förstod inte provinsborna, och överklassen rynkade på näsan åt de vanliga medborgarnas ”vulgär­ latin ”. Problemen ökade när germanska stammar år 300–5e Kr. Latin var det språk som talades i det mellanitalienska området runt Rom. Med Roms erövringar under åren 500–2f Kr spreds latin till resten av Italien och under de följande århundradena – med romarrikets expansion – till hela Medelhavsområdet och mycket av det övriga Europa. På så sätt blev latin det europeiska huvudspråket. Det varmare klimatet gjorde att sjöarna tids nog torkade ut , vilket hindrade mammutarna från att kunna släcka sin törst.


De flesta av deras släktingar dog ut långt tidigare, för cirka 10. Varför dog neandertalarna ut ?

Det första tecknet på att människor av vårt slag inte var de första som levde i Europa kom i dagen öster om Düsseldorf i Tyskland för 1år sedan. Det finns två stycken orsaker till det man brukar kalla för en död tand. Att en tand dör kan antingen komma som en följd av ett trauma. Med detta menas att du exempelvis spelar innebandy med dina arbetskamrater, springer förbi en av dessa som i ett desperat försök att nå dig slår upp sina klubba i din mun och träffar en tand. Eller varför andra äggläggande arter överlevde.


Och vi antar att all bevisningen tyder på att det var jordens kollision med den främmande himlakroppen som var slutstöten. Jag har en följdfundering. Att ta reda på hur djur levde som dog ut för tiotals miljoner år sedan är naturligtvis inte lätt.


De enda spår som finns efter dinosaurierna är i form av olika fossil. Förutom de fossiliserade benen har man även hittat spårfossil i form av fotspår och avföring, och fossil av ägg, fjädrar och mjukdelar i form av skinn. Hur ser man ut i huvudet om man insisterar på att uttrycka ”han ger honom hennes glas” som ”er gibt ihm ihr Glas” i st f ”il le donne son verre”? Visst är latin värdefullt, men andra levande språk än engelska är också värdefulla. Kanske slog jakten fel när mammutarna dog ut i takt med att klimatet blev varmare.


En annan teori är att den moderna människan utrotade de muskulösare men fredliga neandertalmänniskorna. Framför allt under slutet av pleistocen dog en oerhört stor del av dessa djurarter ut på alla jordens kontinenter. I Afrika dog dock färre djurarter ut än i andra världsdelar.


Utdöendet fortsatte under början av holocenepoken, efter istidens slut.

Man vet inte varför alla dessa djur dog ut , men flera hypoteser finns. På plussidan gör deras DNA att vi snabbt kan omvandla fett till energi. Det här var förresten intressant. Hade jag ingen aning om. Frågan var länge obesvarad.


Men nya rön visar att överlevarna antingen levde i sötvatten eller kunde gömma sig i hålor. För cirka miljoner år sedan försvann de sista stora dinosaurierna för att aldrig återkomma. Med dem följde svanödlor, flygödlor och många andra land- och havslevande djur, stora som små.


Men vad hände då med dessa otroliga djur? Forskarna vet faktiskt inte. En teori säger att de nya växterna som dök upp under krita inte passade de växtätande dinosaurierna, och därför började dessa dö ut.


Då hade ju inte heller köttätarna någon mat. Andra forskare tror att klimatet förändrades så det blev svalare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg