fredag 24 april 2020

Vad ingår i bodelning vid skilsmässa

Skriv bodelningsavtal under äktenskap. Tjänstepension ska oftast inte heller ingå i samband med skilsmässa. Däremot ska privat pensionssparande ingå. Vidare kan ett äktenskapsförord ha skrivits som då påverkar vad som ingår i bodelningen vid skilsmässa.


Vid en skilsmässa ska makarna göra en bodelning där de delar upp sitt giftorättsgods. Har makarna endast enskild egendom och ingen av makarna begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken behöver inte någon bodelning göras.

Det får inte vara någon som ingår i dödsboet, ska ärva eller är ombud. En bodelning ska sedan upprättas inom tre månader från dödsfallet och lämnas in till Skatteverket senast en månad därefter. I en bodelning ska makarnas giftorättsgods ingå. Eftersom ni inte har något äktenskapsförord kommer alla tillgångar räknas som giftorättsgods enligt kap. Giftorättsgods vid bodelning med anledning av den andra makens död.


Vid en bodelning mellan makarna med anledning av en skilsmässa görs bodelningen mellan makarna. Sker bodelningen med anledning av att en av makarna avlidit sker bodelningen mellan den efterlevande maken och den avlidne makens dödsbo. Vad ingår i en bodelning ? I bodelning skall makarnas giftorättsgods ingå.

Varje make får från bodelningen i skälig omfattning ta undan kläder och andra föremål som maken har uteslutande till sitt personliga bruk. Arv kan både ingå eller lämnas utanför bodelningen vid en skilsmässa. Svaret på hur man ska se på arvet beror på omständigheterna i det enskilda fallet. Om ingen av samborna begärt bodelning inom ett år efter det att samboförhållandet upphörde förlorar de rätten till bodelning och vardera parten behåller sin egendom.


Vid bodelning mellan sambor är det. Om en pensionsförsäkring ska ingå i en bodelning vid skilsmässa , beror på hur försäkringsavtalet är utformat. Privat pensionsförsäkring ingår i bodelningen och ska delas lika mellan makarna (kap. § äktenskapsbalken). Ovanstående utläggning är naturligtvis bara en kort inblick i hur en bodelning vid skilsmässa går till.


Ni kan spara mycket pengar och tid på att ladda ner de dokument och instruktioner ni behöver på Juridiska Dokument. På Juridiska Dokument har vi samlat alla de dokument som ni behöver vid en bodelning i samband med en skilsmässa. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. En sådan bodelning görs generellt på samma sätt som vid till exempel skilsmässa , med skillnaden att det kan vara fler parter inblandade.


Det rör sig då om arvingar och övriga testamentstagare som då tar den avlidnes plats i bodelningen. Huvudregeln säger att respektive makes giftorättsgods ingår i bodelningen. Bodelning vid dödsfall. Alla tillgångar som utgör giftorättsgods ingår dock ej i bodelningen.


Från bodelningen undantas personliga tillhörigheter, förutsatt att dess värde inte står i orimlig proportion till värdet av det sammantagna giftorättsgodset. Precis som du är inne på är ett tidigare gift par efter en skilsmässa skyldiga att göra en bodelning.

Undantaget är enskild egendom. Den egendom som gjorts enskild genom ert äktenskapsförord ska således inte ingå i er kommande bodelning. Det finns en särskild treårsregel i samband med bodelning vid skilsmässa. Den innebär att om den ena maken inom tre år innan ansökan om skilsmässa görs, har gett bort giftorättsgods eller använt det för att öka sin enskilda egendom, ska värdet av den egendomen räknas med i bodelningen.


Detta rekvisit är väldigt begränsande. Och återigen, det är endast den egendom som makarna äger vid brytdagen som ingår i bodelningen. Som svar på din första fråga vad som ingår i en bodelning , kan det alltså variera.


Men huvudregeln är att alla inventarium, bilar, möbler, verktyg osv. I Privata Affärers juridikskola får du lära dig vad som gäller vid bodelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg