torsdag 17 september 2020

Varför samboavtal

Skapa din mall med ett enkelt formulär. Besvara några få frågor, så skapas dokumentet automatiskt. Varför behöver man ett samboavtal ? Vill man inte dela lika på den gemensamma permanentbostad som samborna har införskaffat för att bo i tillsammans eller på det bohag som är införskaffats till den gemensamma bostaden, behöver man ett samboavtal.


Sambolagen gäller om du har ett gemensamt hushåll tillsammans med din partner och påverkar därför inte dig som delar boende med en kompis.

Missa inte: Gratis mall för att skriva samboavtal Sov gott om natten - beställ ett skräddarsytt samboavtal här. Sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom, om egendomen förvärvats för gemensam användning och inte annat följer av § eller ett samboavtal. Om ni som sambor väljer att skriva ett avtal så kan ni känna er trygga med att ni vet hur uppdelningen av samboegendomen kommer att ske. Exempel på samboegendom är gemensama möbler, inredning, köksutrustning, elektronik med mera som har införskaffats för att använda tillsammans i ert hem.


Det kan till exempel vara så att samborna betalat olika mycket för bostad och bohag. Många par i Sverige väljer att bo tillsammans utan att ingå äktenskap med varandra – de blir sambor. För många innebär samboskapet det största steget i livet, men många glömmer att samboskapet för med sig rättsverkningar som kan leda till oförutsedda resultat vid exempelvis en separation.

Att skriva samboavtal är inget krav. Det finns inget krav på att sambos måste upprätta ett samboavtal , men det kan vara bra att göra. Sambolagen kan i många fall upplevas som orättvis, men med ett samboavtal kan man anpassa samboskapet så att båda parter får som de vill. Inte bara äkta makar kan kräva bodelning om dom separerar - även sambor.


Men, som sambo kan du avtala bort rätten att kräva bodelning genom ett samboavtal. När behövs ett samboavtal ? Har ni redan flyttat ihop går det bra att i efterhand skriva ett avtal. Ett samboavtal är alltid bra att skriva innan du och din partner flyttar ihop och blir sambos. Vanliga situationer där samboavtal är bra att ha.


Den egendom som kan bli föremål för bodelning för sambor är gemensam bostad och gemensamt bohag. Med gemensam menas att man skaffat den för att använda tillsammans. Det spelar ingen roll vem som betalat. Fyll i och hämta ditt kontrakt online.


Så kan du också skriva samboavtal – enkelt. När jag och min sambo flyttade ihop hade jag bara en vag aning om att set fanns något som hette samboavtal.

Eftersom vi valde att köpa en bostad där jag stod för nästan hela kontantinsatsen fick jag anledning att läsa på och ta reda på mer om hur samboavtal fungerar. Upprättas ett samboavtal kan en likadelning av bostaden undvikas vilket innebär att den sambo som har lagt ut mest pengar på bostaden slipper göra en eventuell förlust. Genom ett skriva ett samboavtal säkerställer ni att den viljan respekteras även i ett läge då känslorna har skiftat karaktär.


Ett sätt att lugna sinnena inför det oförutsedda är att teckna ett samboavtal. Här kommer vi gå igenom vad ett samboavtal är och varför det kan vara bra att skaffa ett sådant. Längre ner i artikeln går vi igenom hur man kan få billigast möjliga hjälp med samboavtalet. Har ni inte ett samboavtal är det sambolagens bodelningsregler som träder in, oberoende av vad ni kommit överens om sinsemellan.


Om det istället finns ett samboavtal så är det i enlighet med samboavtalet som den gemensamma egendomen ska fördelas. Om sambor vid en potentiell bodelning inte vill att egendomen ska fördelas lika efter avdrag för skulder, är det enklast att reglera det i ett samboavtal vilket är min rekommendation till er. Trots det väljer en del ändå att skriva ett samboavtal för att undvika tvister i framtiden. Däremot kan det vara viktigt med samboavtal om någon har betalat mer än den andra personen och inte vill att det ska delas lika vid en separation.


Ytterligare en viktig del att känna till är att sambor inte ärver varandra. Dokumentmallen samboavtal används då två personer ska flytta ihop eller redan bor ihop och ska göra ett gemensamt inköp, t ex vid ett köp av en gemensam bostad men där den ena stoppar in mer pengar än den andre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg