tisdag 22 september 2020

Ubåts kyrkogård ryssland

Port som en kyrkogård för ryska atomdrivna ubåtar. I hamnen Murmansk och andra vikar i Nordmeeres, den kasserade nukleära ubåtar bort Bob. U-båtar måste ständigt pumpas full av luft, så de inte faller. Eftersom reaktorerna skulle med vatten i kontakt och göra ännu snabbare rost. Severomorsk den juli.


Blommor på de omkomnas gravar på en kyrkogård i S:t Petersburg i Ryssland. Det är världens största ubåt och den byggdes för att klara ett kärnvapenkrig. Nu kommer den ryska megaubåten ”Dmitrij Donskoj” – som kan bära 2kärnvapenspetsar – på ett unikt besök i Östersjön. Det rapporterar Barents Observer. Det tog tre dagar efter det att olyckan skett innan man bekräftade att så var fallet.


Ryssland har överlag varit väldigt tysta om ubåtsolyckan. En bieffekt av denna nedrustning och dåliga ekonomi är att en stor mängd atomdrivna fartyg och ubåtar bara har lämnats vid sin kaj och riskerar att orsaka miljökatastrofer. U-läge intogs när de själva skulle attackera ett fartyg eller när de var jagade.


Ubåts kyrkogård ryssland

Kommendörkapten Christian Allerman (på vårt försvar) har sagt att ubåten var bestyckad med uppskattningsvis torpeder och dessutom granater. Det maximala räddningsdjupet för ubåten bedöms vara 6meter, och experter har uttalat farhågor om att det explosionsliknande ljudet möjligen kan ha uppstått av att ubåten sjunkit för djupt och kollapsat av trycket. Norskt fartyg på plats. Men det mest udda är att ubåten har två par utfällbara vingar.


De unika vingarna är försedda med lågfrekvens-sonar som ska kunna ”se” genom havsbottnen. Och det är inga små vingar. Enligt ubåtsexperten H. I Sutton, så är de cirka meter långa – vilket i utfällt läge ger ubåten ett vingspann på runt 1meter. Landet har stora tillgångar av olja och gas, något som har gett landet förnyat självförtroende. Att behålla en bred överenskommelse och försäkra oss om att det genomförs måste vara högsta prioritet för alla parter”, heter det i ett uttalande från det ryska utrikesdepartementet, enligt AFP.


Utrikesdepartementet har kontaktat Ryssland. Samtidigt väcks flera frågor om hur fyndet gick till. Ubåten betecknas i Nato som i Typhoon-klassen och är med sina 1meter längre och större än någon annan ubåt.


Utöver Dmitri Donskoi har den ryska flottan även två systerfartyg i reserv. Typhoon- ubåtar är kända för att vara några av de mest tysta i neddykt tillstånd och spelar bland annat en central roll i boken och filmen Jakten på Röd oktober. I så fall kan det innebära att de drabbats av förgiftning, till exempel av gas i ubåten , säger Göran Frisk till Aftonbladet. Frisk tror att det är en forskningsubåt som hittats och känner sig säker på att den är rysk.


Ubåts kyrkogård ryssland

Det tillbakavisas dock av försvarsdepartementet i Moskva. De konstruerades av Sovjetunionen under kalla krigets sista år. Ubåtarna rangordnas efter den vattenmassa som skrovet tränger undan i vattnet. Ryska kyrkogårdar är rätt speciella, vågar inte säga att jag är så förtjust i dem själv, speciellt de enorma begravningsplatser utanför Moskva, som tar ett oändligt antal hektar (t.ex.


Hovanskoye begravningsområde).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg