fredag 19 juni 2020

Varför får man borderline

Varför får man borderline ? Orsaker till borderline. Vissa psykodynamiska modeller menar att BPD uppstår i den tidiga relationen med mamman – att borderline -tendenser så att säga går i psykologiskt arv, om modern själv inte kunnat bearbeta sina egna BPD-drag ordentligt. Som medlem kan du själv ställa frågor och få svar av andra medlemmar som är intresserade av psykologi.


Anhörig till någon med borderline – Hjälp och… Hur kan jag hjälpa mitt barn med borderlinediagnos?

Att borderline är relaterat till en biologisk nedsättning, precis som adh betyder enligt Predrag Petrović att även den borde klassas som ett neuropsykiatriskt tillstånd. Forskningen kan också förklara varför många med adhd har svårt att reglera sina känslor. Men det stannar inte där. Man räknar med att ungefär två procent av världens befolkning har borderline , och i Sverige har det de senaste åren blivit en allt vanligare diagnos, i synnerhet hos unga kvinnor. Att man är orolig och rädd för att bli lämnad eller föraktar sig själv finns hos de allra flesta även de utan borderline , de som skiljer en störning från sunda känslor och reaktioner är att personen med borderline dels känner känslorna och reagerar oftare men framför allt mycket starkare, inte bara ibland utan mer eller mindre.


På många håll i landet finns särskilda mottagningar och team som arbetar med den här typen av personlighetsproblematik. Oftast görs utredningen och bedömningen vid en vanlig psykiatrisk öppenvårdsmottagning som sedan remitterar till rätt enhet. Hur får man diagnosen borderline personlighetssyndrom?

Ett barn kan få diagnosen om barnets föräldrar vänder sig till BUP (Barn och ungdomspsykiatrin). Det är en psykolog som ställer diagnosen EIPS eller borderline. En vuxen kan själv söka hjälp hos en psykolog antingen privat eller genom landstinget. Det kan yttra sig i attacker av ilska mot den andra personen eller självdestruktiva handlingar och hot om självdestruktiva handlingar.


Ett råd till någon annan med borderline är kanske att försöka få personen att tycka om sig själv, få denne att förstå att man duger som man är och att lyssna på den inre rösten och visheten. Inte nekar man någon som har brutit benet kryckor? Kryckor läker inte benet, men visst underlättare det vardagen och livet. Ts: Det är så otroligt olika.


Då kan ångestdämpande. Det är därför vanligt att flera i en släkt har liknande svårigheter. Miljöfaktorer, exempelvis upplevelser och erfarenheter som man har under sin uppväxt, kan också ha stor betydelse för utvecklingen av sjukdom. Det är sällan som man har en säker förklaring till varför en viss person får bipolär sjukdom. Eftersom man har svårt att vara med andra människor kan man istället hitta andra sammanhang där man fungerar bra.


Man kan ägna sig åt konst, djur och natur eller åt saker. En del kan ägna sig mycket åt religion. Personer med borderline kan vara känsliga för händelser eller beteenden som för friska individer anses vara småsaker.


Exempelvis kan en person med borderline bli arg eller må dåligt över mindre separationer, såsom semestrar, arbetsresor, eller liknande, om det innebär att de separeras från dem som de står nära.

Emotionell instabilitet innebär att man upplever att känslorna blir för intensiva, okontrollerbara, tar över ens jag och att de inte alls låter sig styras. Här ges kunskap om varför känslor har uppkommit och varför de är så viktiga. Också om varför känslor behöver regleras, hur detta sker och vad emotionell instabilitet beror på. Män med borderline personlighetssyndrom och.


Man kan också få problem att sätta gränser på jobbet och i relationer, eller med att göra val i största allmänhet. Apropå det förra inlägget, så kan jag tänka mig att personer med s. Störningar med dramatiska och impulsiva beteendemönster” – dvs borderline , narcissism och psykopati, att dessa personer kan ha särskilt svårt att inför sina barn erkänna och kännas vid. Har man skyldighet mot sig själv att försvara sig mot psykisk misshandel och hur gör man det?


Får man klappa till en borderline med starka argument, retorik som inte går att säga emot eller. Nej inte om du frågar den som är borderline , för per definition har många borderline alltid rätt och ser allt i svart eller vitt. Vissa människor passade inte in i någon av dessa kategorier och benämndes därför som borderline som ungefär betyder gränsland. Grandiositeten och självöverskattningen leder lätt till ensamhet och rentav depression eftersom man inte kan få de höga tankarna om sig själv bekräftade av andra.


Personer med narcissistisk personlighetsstörning har påfallande ofta drag av antisocial eller borderlinekaraktär, som ytterligare komplicerar symtombilden och behandlingen. Borderline och förhållande, hur får man det att funka?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg