tisdag 23 juni 2020

Tatrabergen polen

POLER - Snabb leverans. Stort utbud av cykelkläder. Köp cykledelar på nätet idag. Det vackra landet i öst har både vacker natur, fina stränder och intressanta städer.


Välkommen till Naturkompaniet! Gör vardagen till ett äventyr!

Det är ett välbesökt och lättillgängligt mål för vandrare. Under natten har en stor mängd människor sovit på matsalsgolvet i brist på sängplatser, men lagom till frukost har de blivit väckta och ombedda att packa ihop. Tatrabergen är något av Slovakiens stolthet. Bergen är dramatiskt taggiga och utmärkta leder tar dig nästan överallt. Och då bergskedjan är så kort är det aldrig långt till civilisationen, god mat och en skön säng.


Närmaste större stad är Krakow, dit man flyger direkt från t. I Zakopane heter skidområdet Kasprowy Wierch. Här finns pister, kabinbana samt liftar och är således en liten anläggning. Zakopane är Polens största vinterresmål tack vare omgivningarnas utmärkta förutsättningar för vintersport med alpin skidåkning, längdskidåkning, snowboard och backhoppning.

Polens Östersjökust ligger bara mil från Sverige och landet är lätt att nå med flyg eller färja. Stora delar av kusten består av sandstränder, till exempel i Sopot och Gdansk, på Helhalvön och runt Swinoujscie. De är den högsta delen av Karpaterna och är belägna i Västkarpaterna.


Bergen är uppdelade i Höga Tatra, längs med gränsen mellan de båda länderna, och Låga Tatra som ligger helt och hållet i Slovakien. På vintern är det Polens bästa och mest besökta skidsportstad och på sommaren njuter många turister av det. Precis som vi vill ha det! De ramas in av djupa dalar och klara, gröna insjöar, så extraordinära naturupplevelser är det ingen brist på.


Trots att de här bergmassiven är så pass olika har de mycket gemensamt – gulliga alpmurmeldjur, en lugn atmosfär, ett bergsliv med starka kulturtraditioner. Vi har gjort äventyret lite tuffare, tagit med allt pick och pack mot toppen för att kunna fortsätta ned i Polen. Konceptet är tjusigt och ovanligt, det ger bestigningen en karaktär av en resa, från ett land till ett annat. TEMAs reseledare möter på flygplatsen och vi beger oss direkt mot Slovakien och Starý Smokovec, en resa på cirka tre timmar. Starý Smokovec har ett förflutet som både semesterort för traktens rika aristokrater och som kurort dit folk kom för källvattnets läkande förmåga.


Skidsportorten Zakopane, med en mängd hotell och pensionat, är en bra bas. Stans turistbyrå säljer en bra vandringskarta med förslag på rutter, svårighetsgra tidsangivelser med mera. Bihormassivet i Sydkarpaterna ingår också i denna zon.


Polen har många fina vandringsområden. Inre zonen motsvarar de bergsområden som ligger på insidan av den stora bergskedjebågen. Det går naturlligtvis bra att ta direktflyg till närliggande storstäder Kraków eller Katowice och efteråt ta hyrbilen dit.


Tillbaka till sökresultatet.

Tipsa en vän 1kr Antal. Vid Pieniny Środkowe är den i kilometer gränsflod och det är den enda floden från Slovakien som mynnar i Östersjön. Vi har all information du behöver, från priser och tider till valmöjligheter med köföreträde och mobilvouchers, så att du kan boka i förväg med GetYourGuide och göra det mesta av din resa till Polen. Förbi Katowice och Wroclaw går ­färden vidare mot Tyskland.


Framåt kvällen kommer vi fram till komfortabla xxx i Dresden och checkar in. Vi som vill har sedan möjlighet att följa med på en rundtur i Dresdens. Bara en zombie kunde vara oberörd inför denna monumentala skönhet. Vi knallade runt sjön och upp till en högre belägen sjö under Rysy, Polens tak.


I tjänlig väderlek blir det folkvandring på denna led.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg