måndag 28 december 2020

Vuxna barn till psykiskt sjuka föräldrar

Att ha en psykiskt sjuk förälder påverkar barn. På vilket sätt beror på flera olika saker, till exempel vilken sjukdom föräldern har, om det finns andra vuxna kring barnet och hur gammalt barnet är. För många barn innebär psykisk sjukdom, eller allvarlig psykisk ohälsa i familjen, att livet blir oförutsägbart.


Anhöriga till psykiskt sjuka drabbas ofta av sjukskrivning, skilsmässa och arbetslöshet – eftersom de måste prioritera bort sig själva för att kunna finnas där för sitt sjuka barn. Många numera vuxna , före detta misshandlade barn , har nog fått höra av sina misshandlande föräldrar att det är barnen själva som har problem, är sjuka , störda eller defekta på olika sätt, så jag tror man skjuter lite snett genom att säga att det är psykisk sjukdom hos föräldrarna som är problemet, eftersom de vuxna barnen. En sajt för dig som är ung och lever nära någon som mår psykiskt dåligt.

Maskrosbarn är en ideell förening som stödjer ungdomar som har föräldrar som missbrukar eller är psykiskt sjuka. Annemi Skerfving tror mycket på den nya lagen som säger att barn till psykiskt sjuka eller missbrukande föräldrar ska få råd och stöd av sjukvården och socialtjänsten. Och det bästa vore, tycker hon, om varje barn får en egen stödperson, någon vuxen att vända sig till när en förälder mår psykiskt dåligt. Här vill jag främst ta reda på om det finns en ökad risk eller inte. Naturligtvis även mörka.


För dig som är ett vuxet barn som blivit psykiskt - eller fysiskt misshandlad av din förälder eller din familj. Här kan du läsa om-, och prata med-, andra vuxna. Barn till psykiskt sjuka behöver bättre stöd Barn med psykiskt sjuka föräldrar behöver stöd och hjälp från andra vuxna.

Men barnen får sällan hjälp. Psykiatrin och socialtjänsten borde bli bättre på att hjälpa barn med psykiskt sjuka föräldrar. Men oftast går de att lösa på ett eller annat sätt. I en familj där en eller båda föräldrarna är psykiskt sjuka är problemet emellertid betydligt större, då fär det inte längre en självklarhet att föräldern har omsorg om sitt barn.


En vägledning för vuxna i deras närhet. Många som mår dåligt psykiskt är oroliga för hur det påverkar barnen. Annelie Lindberg är socionom och jobbar med föräldrar som har psykisk ohälsa. Här ger hon råd om hur du kan göra för att det ska vara så bra som möjligt för barnen.


Rapporten redovisar en akt- och journalstudie från socialtjänst, vuxenpsykiatri och barn - och ungdomspsykiatri samt intervjuer med personal inom socialtjänst och vuxenpsykiatri. Christensen, Rita: Att leva i en utsatt situation – med barnet i fokus. Barn till föräldrar med dessa störningar blir ofta utsatta för stor skuldbeläggning, där föräldern helt förnekar att problemen funnits. Hur ska kontakten med en sådan förälder se ut när barnet är vuxet ? Kontakten mellan det vuxna barnet och föräldern blir ofta komplicerad. Att växa upp med elaka, nyckfulla eller självupptagna föräldrar sätter djupa spår – som påverkar oss även som vuxna.


Det är inte bara i familjer med missbrukande eller svårt psykiskt sjuka föräldrar som barn far illa. De vill inte att föräldrarna ska komma till skolan. De kan också vara rädda för att föräldern ska skada dem eller göra sig själv illa.


Vuxna tycker ofta att det är svårt att prata om psykisk sjukdom.

Därför får barn för lite förklaringar på vad som hänt och varför föräldern blivit sjuk. Bestämmelsen gäller för föräldrar till barn eller vuxna som stämmer in på något av detta och även för deras eventuella vuxna barn. Stöd till barn som är anhöriga.


Med två alkoliserade föräldrar som lyckades få barn o båda psykiskt sjuka , bröt jag kontakten vid 16-års ålder. Men har alltid försökt att få ett ”normalt” liv själv, men trasslat in mig i situationer hela livet själv och aldrig förstått varför allt blir så fel när jag bara vill göra allt rätt. Att synliggöra de osynliga barnen : om barn till psykiskt sjuka föräldrar.


Ohf Sundström, Elina Jag är också viktig: om att växa upp med en familjemedlem som är sjuk eller har ett funktionshinder. Barn som anhöriga – stöd till barn i förskola och skola som har svårigheter hemma. Skriften syftar till att barn som anhöriga ska få ändamålsenligt stöd.


Broschyr om när mamma eller pappa är psykiskt sjuk Mind (fd Svenska föreningen för psykisk hälsa) har producerat en broschyr med information till barn och ungdomar som lever med en vuxen som lider av psykisk sjukdom. Barn som inte har en trygg miljö där de inte kan berätta om sina känslor för sina föräldrar kan i likhet med barn vars föräldrar misshandlar dem verbalt utveckla ångest, problem med känslomässig reglering och en vilsenhet i att etablera relationer med andra barn och vuxna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg