onsdag 13 maj 2020

Vad innebär bodelning

Vid en separation mellan två sambos tillämpas Sambolagens regler om bodelning , om det inte finns ett samboavtal. Det framgår av Sambolagen att partnersen får lov att avtala om andra villkor vid bodelningen , och att det då ska göras skriftligt (§ Sambolagen). Guide till hur en bodelning går till. Få tips på hur ni gör en bodelning smidigast vad som är bra att tänka på under processen.


En bodelning sker vid skilsmässa och om sambor flyttar isär eller om den ena parten avlider. Vad gäller vid skilsmässa?

Så fungerar bodelning , ansökan och betänketid. Expert ger råd om bodelning , ansökan och betänketid. Skillnad mellan äktenskap, samboskap. Barn från tidigare äktenskap. Molly Malm, jurist på Avtalförklarar vad detta innebär och vad som ingår i en bodelning.


Det finns dock en begränsning vad avser skulder som avser enskild egendom. För att en bodelning ska bli giltig under ett pågående äktenskap, måste bodelningen bli registrerat hos Skatteverket. En skilsmässa är en smärtsam och tung upplevelse i de flesta fall.


Inte bara känslomässigt, utan även ekonomiskt kan den leda till problem och konflikter.

En bodelning är den delning mellan makarnas egendom som sker när ett äktenskap upplöses genom skilsmässa. Att två stycken äkta makar en dag inser att de liv de planerat ihop kanske inte följer planen är i sig ingenting ovanligt och särskilt inte i dagens läge. Konsten att undvika konflikter vid en bodelning. Ingen förväntar sig att just deras äktenskap ska gå den. Huvudregeln är att alla tillgångar och skulder ska ingå vid bodelning.


Detta innebär att bilar, fastigheter, det man har i hemmet etc. På samma sätt ska alla skulder också inkluderas såsom till exempel huslån, studieskulder och även konsumtions-lån som man tagit för att köpa bil och liknande. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Det finns en särskild treårsregel i samband med bodelning vid skilsmässa. Den innebär att om den ena maken inom tre år innan ansökan om skilsmässa görs, har gett bort giftorättsgods eller använt det för att öka sin enskilda egendom, ska värdet av den egendomen räknas med i bodelningen.


Ni ska i de allra flesta fall göra en bodelning om ni ska skiljas. Ni kan också göra en bodelning under äktenskapet, om ni är överens om det. Förenklat innebär detta att den efterlevande sambon alltid ha rätt att erhålla samboegendom till ett nettovärde som motsvarar två gånger det aktuella prisbasbeloppet. Hur gör man en bodelning och vad innebär ett äktenskapsförord före och efter ett äktenskap och en skilsmässa?


En bodelning i samband med skilsmässa är enkelt förklarat ett avtal som reglerar vem som ska ha vad i samband med skilsmässan. Under ett äktenskap kan makarna, av något skäl, vilja dela upp sina tillgångar och få klarlagt i vem av makarna som äger vad. En bodelning under äktenskap innebär att parterna själva gör en förteckning över de tillgångar och skulder som ska ingå i bodelningen och därefter fördelar egendomen emellan sig.


I bodelning skall makarnas giftorättsgods ingå.

Bodelning mellan makar har sitt lagstöd i äktenskapsbalkens kapitel 10: kap. Varje make får från bodelningen i skälig omfattning ta undan kläder och andra föremål som maken har uteslutande till sitt personliga bruk, liksom personliga presenter. Det pratas om en ”dold skatt” – vad innebär det?


Det senare är inte att rekommenderas då det kan innebära ekonomiska och praktiska problem. Behöver vi anlita en advokat? Nej, inte om ni är överens.


Giftorätt innebär en rätt att vid bodelning få hälften av makarnas sammanlagda tillgångar, sedan var och en av makarna dragit av sina skulder. Till skillnad mot gifta gäller denna jämkningsregel även vid en sambos död. Om den ena sambon är försatt i konkurs när bodelningen ska göras eller om det finns andra särskilda skäl ska varje sambo behålla sin egendom som sin andel i bodelningen.


Det spelar ingen roll om båda betalar kostnader och renoveringar under många år, värdet av bostaden vid en bodelningen kommer inte att ingå eftersom den inte köptes för gemensamt bruk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg