måndag 3 februari 2020

Tjänstepension vid skilsmässa

Välkommen du också, vi ger dig nyckeln till en schysst pension! Vi värnar om din framtid. Din tjänstepension i trygga händer. Vi tipsar dig gällande pension.


Vad sätter din arbetsgivare in? Det här får du i pension. Behöver du hjälp eller goda råd? Hör av dig till oss på Kundservice. Teckna en tjänstepension hos Avanza.


Genom att göra ett aktivt val till tjänstepensionen kan du maximera din pension. På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Vid skilsmässa ska en bodelning upprättas (kap. § äktenskapsbalken). Huvudregeln är att vid bodelning ska giftorättsgodset delas lika mellan makarna ( kap. § äktenskapsbalken ). Giftorättsgods är all egendom som inte gjorts enskild genom exempelvis testamente, gåva eller äktenskapsförord ( kap. och §§ äktenskapsbalken ). En viktig fråga som de flesta inte tänker på under äktenskapet är hur dina pensionsrättigheter, såsom exempelvis tjänstepension , ska bodelas. Frågan är angelägen då du efter många år i arbetslivet ofta har byggt upp ett stort pensionskapital som du förmodligen vill behålla vid en skilsmässa.


Om en av parterna har valt att föra över sin premiepension till den andra upphör överföringen automatiskt vid skilsmässa. De pengar som redan har förts över behåller den som fått pengarna och de ingår inte i bodelningen när den gemensamma egendomen ska delas. Tjänstepension ska oftast inte heller ingå i samband med skilsmässa. Däremot ska privat pensionssparande ingå.


Vidare kan ett äktenskapsförord ha skrivits som då påverkar vad som ingår i bodelningen vid skilsmässa. Vid en skilsmässa kan detta komma som en obehaglig överraskning för många”, säger hon. Anledningen till att så få känner till vad som händer med pensionen vid en skilsmässa beror enligt Carina Blomberg på att pensionsfrågor upplevs som komplicerade, och att man inte pratar igenom de viktiga frågorna. Nu är kanske inte delningen av tjänstepensioner huvudtemat när man ska komma fram till alla detaljer i skilsmässan. Pensioner vid äktenskapsskillnad.


Skillnaden i pensionsinkomst är något de flesta människor inte funderar över innan den dagen kommer då de skiljer sig och bodelning skall ske. Många känner inte till att vissa pensioner skall ingå i bodelningen vid skilsmässa. Om du vill ändra din tjänstepension och teckna eller ta bort skydd vid dödsfall kan du ansöka om det hos ditt tjänstepensionsbolag.


För din tjänstepension har du större frihet att välja vilken eller vilka av dina efterlevande, det vill säga make, sambo eller barn som ska få utbetalning från din tjänstepension om du dör. Ett bodelningsavtal är viktigt både för gifta och sambor vid en separation. Flest vill dela pensionen lika vid skilsmässa En knapp majoritet av svenskarna vill dela tjänstepension och allmänna pension lika vid skilsmässa.


Tjänstepension vid skilsmässa

I snitt har kvinnor bara procent av männens pensionsnivå i dag. Jag har varit hemma med våra sju barn, på hel och delti jobbat som springvikarie och på timvik när jag kunnat. Han har drivit sitt företag och såklart försörjt oss. Vid bodelningen som jag lämnade till en familjejurist upptäcktes att han sparat ihop en ganska fet tjänstepension.


Vi tror att man vid den tiden fick av lönen från FK. I synnerhet höga tjänstepensioner kan ju göra stor skillnad. Statistiken talar för delade pensioner. Frånskilda kvinnor får i dag de sämsta pensionerna.


Många lever nog i tron att ekonomin fixar sig. Men vid skilsmässa är grundprincipen att pensionerna inte delas. När ett par skiljer sig delar man varken på inkomstpensionen eller tjänstepensionen , eftersom de betraktas som enskild egendom.


Enklast: att han delar med sig av sin tjänstepension. Kanske har han andra försäkringar som du kan få del av. Gunilla Nyströms och Jens Magnussons råd för att förhindra en försörjningsmässig katastrof vid skilsmässa : 1.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg