fredag 16 april 2021

Yvonne hirdman genus bok

Ordet genus , som ett ord för kön, börjar ingå i vårt språk. Det finns mer än en förståelse och mer än en teori. Skickas inom 3-vardagar.


Genus handlar både om det vi ser och om det vi inte ser: om människor och kön, om man och kvinna och om alla de föreställningar, myter och mönster som bildas kring detta. Boken betonar de kulturella konstruktionernas betydelse för skapandet av det vi kallar kön, nämligen stereotyperna manligt och kvinnligt.

Om det stabilas föränderliga former, Den röda grevinnan och en biografi om Alva Myrdal. Enligt Hirdman skapar och upprätthåller varje samhälle ett ordningssystem där kvinnor och män tillskrivs olika uppgifter, roller och positioner. Genussystemet - reflexioner kring kvinnors sociala underordning. Hirdman ut sin första upplaga av boken Genus - om det stabilas föränderliga former. Varsamt bygger hon, bit för bit, upp berättelsen med hjälp av dagböcker, brev, skilsmässodokument, Kominterns kaderakter, den danska säkerhetspolisens material, samtida romaner, biografier, foton och vykort.


Hirdman skriver mycket bra, tar liksom tag och tvingar en att lyssna. Hon är ofta ilsken och klagande men också självironisk med svart humor. Yvonne Hirdman I Den röda grevinnan målar Yvonne Hirdman upp sin mammas liv.

Hon är inte en dam någon sätter sig på men som cancerpatient är hon ju lika skräckslagen och smärtkänslig och orolig som vi andra. Hon har tidigare bland annat gett ut AugustprisvinnarenDen röda grevinnan, Det tänkande hjärtat om Alva och Gunnar Myrdal, självbiografiska Medan jag var ung och senast Lent kändes regnets fall mot min hand medan barnen brann i Berlin. Flickan, som inte gillade skolan och tog studenten med rätt usla betyg, blev så småningom professor och det två gånger. Den första i kvinnohistoria vid Göteborgs universitet, den andra i genushistoria i Stockholm. I alla dessa böcker och rapporter som är nämnda under denna rubrik, så är den gemensamma komponenten att alla handlar om samt berör ämnet genus både som ämne och som begrepp.


Hon föreställer sig hur hennes mamma på helspänn — och med små ilskna utrop — följde den sista krigsmånaden genom rapporteringen i Dagens nyheter. Dramatiken var förtätad. Genom kartor kunde hon följa hur det tyska riket ströps. Den april med rubriken ”Dödskampen”. Men den nya boken söker en bredare publik utanför de akademiska institutionerna.


Boken riktar sig till alla de som vill få upp ögonen för mäns och kvinnors låsta positioner i vårt samhälle. Gösta och genusordningen. Genus ger uttryck för för de värderingar, attityder och erfarenheter om kvinnor och män som finns i samhället.


Att beteckna rosa som en flickfärg och blått som en en pojkfärg är ett exempel på hur vi skapar genus. Genus är inte statiskt utan förändras ständigt och ser olika ut i olika kulturer, tidsepoker och i olika delar av. En kongenial etikett, för att den också hintar om egotrippen i att skriva om sitt eget liv, en kvinnosynd som kallades ”bekännelser” på 70-talet.

I höst kommer hon ut med boken Genus - om det stabilas föränderliga former. Min mammas liv utgör en liten del av den europeiska mellankrigstidens historia. Alltid där ljuskäglan svepte fram. Nu är hon tillbaka med en ny fascinerande biografi, denna gång om sin mor Charlotte Hirdman. Nu har jag ju recenserat och diskuterat denna under en veckas ti allt efter att jag läst, och hade för avsikt att slutligen lyfta de delar där jag tycker Hirdman träffar helt rätt.


Därför vill jag berätta den här historien för er. Boken är i dag ett standardverk, om än ett omdiskuterat sådant. Lagom till första cellgiftsbehandlingen i januari börjar hon skriva dagbok.


Det är som ett straff, skrattar hon. Resultatet, ”Behandlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg